Poate să ningă, Oradea este pregătită! Viceprimarul Florin Birta a condus, vineri, inspecţia utilajelor de iarnă ale operatorului de salubritate RER Vest, declarând apoi că societatea are echipate de iarnă nu doar cele 27 de utilaje prevăzute în contractul cu municipalitatea, ci şi încă 13, anume aduse la Oradea pentru situaţii extreme. La inspecţie a participat şi directorul adjunct al Direcţiei Tehnice din Primărie, Emil Benţan.

Extra utilaje

"Lucrurile arată bine, utilajele sunt pregătite. Sunt 27 de utilaje care trebuie să acţioneze pe străzile municipilui Oradea, conform contractului de deszăpezire. Ca o noutate, RER are alte 13 utilaje în aşteptare, care pot fi folosite oricând, dacă vom avea o iarnă grea sau se defectează alte utilaje. Practic, 40 de utilaje sunt la dispoziţia noastră", a declarat viceprimarul Birta, într-o conferinţă de presă organizată cu prilejul inspecţiei tehnice.

RER Vest şi-a mărit parcul auto atât cu utilaje construite doar pentru intervenţiile de iarnă, cât şi cu utilaje multifuncţionale, care pot fi folosite şi în extrasezon. Utilajele nu sunt noi, ci au fost relocate de RER Vest de la punctul de lucru pe care societatea îl are la Arad. "Utilajele suplimentare ne oferă un avantaj din punct de vedere al timpului de înlocuire a unui potenţial utilaj defect. Practic, nu o să avem deficienţe în intervenţie, chiar dacă vor apărea probleme tehnice", a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, Florin Gontariu, directorul general tehnic-investiţii al RER Vest.

Intervenţii din patru puncte

De asemenea, RER Vest are asigurate şi stocurile de materiale antiderapante necesare pentru intervenţii.

"Avem încheiat un contract cu furnizorul de sare pentru 4.000 de tone, cu posibilitatea de suplimentare. Pe stoc avem 1.200 de tone de sare. Suntem pregătiţi şi cu clorura de magneziu, fulgi pe care îi folosim în zona pietonală a Pieţei Unirii, şi mai avem în tranzit pe calea ferată 42.500 de litri de clorură de calciu. În total, vom avea 60.000 de litri clorură de calciu", a mai spus Gontariu.

În condiţii de ninsoare medie, o intervenţie completă pe toate cele 920 de străzi din Oradea necesită 250-260 de tone de sare.

O altă noutate este că, în această iarnă, RER Vest va avea patru puncte din care vor porni utilajele, tocmai pentru a reduce timpii de intervenţie. Unul este la sediul RER Vest, pe strada Tudor Vladimirescu, unul pe strada Moreni, altul pe Gheorghe Doja şi al patrulea pe strada Uzinelor, vizavi de fabrica Adeplast. În plus, la punctul de pe Moreni, societatea va amenaja şi o cameră cu paturi, unde, dacă va fi nevoie, şoferii vor putea să se odihnească. În total, RER Vest va avea 174 de persoane puse la dispoziţie pentru a asigura deszăpezirea pe timp de iarnă.