După o zi istovitoare la muncă, în mod cert "prizonieratul" între pereţii apartamentului nu este o relaxare. Iar cum oboseala îşi spune cuvântul, orădenilor parcă nici nu le prea vine să meargă prea departe de casă, pentru a căuta un parc în care să se oxigeneze.

Mulţi dintre ei, însă, nu vor mai trebui să se deplaseze foarte mult, căci în mai multe zone spaţiile verzi din preajma blocurilor sunt transformate în mini-parcuri.

Uitate

Nu mai puţin de şapte parcuri noi vor apărea în Oradea în următoarea perioadă. În baza contractului de întreţinere a spaţiilor verzi, municipalitatea a dat operatorului licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, o listă cu şapte zone verzi dintre blocuri, care nu sunt în administraţia asociaţiilor de locatari şi care au fost până acum lăsate de izbelişte, pentru a le transforma în adevărate oaze de relaxare.

Acestea vor fi amenajate pe străzile Sovata, Bumbacului, Matei Corvin, Ion Bogdan şi la intersecţiile dintre străzile Nistrului cu Gorunului, Grădinarilor cu Seleuşului şi Aluminei cu Carpaţi.

Pentru cei mari şi mici

În toate aceste zone, RER Ecologic Service va realiza alei din dale de beton, va însămânţa gazon, va planta arbori, va face împrejmuiri cu stâlpişori şi lanţuri, care să îngrădească accesul maşinilor, şi va monta bănci şi aparate de joacă pentru copii: leagăne, tobogane, balansoare, figurine pe arc şi carusele.

De altfel, pe lângă aceste aparate de joacă, Primăria cumpără instrumente pentru distracţia copiilor şi în alte şapte locaţii din oraş, pentru a le înlocui pe cele învechite. Astfel, nimic nu va fi mai convenabil pentru părinţi, dar şi pentru cei mici.

Anti-stres

Angajaţii operatorului de salubritate au început deja lucrul la parcul din strada Sovata care, pe lângă avantajul de a fi primul pus la punct, mai are un atu important: ieşirea directă spre malul Crişului.

Ionel Ban.jpgÎn acelaşi context, RER Ecologic Service demarează o acţiune de înfrumuseţare a recent realizatului parc Seleuş. "Vom culege bolovanii care au rămas de la vechiul cimitir, vom ierbicida, astfel încât să dispară buruienile, vom completa cu pământ, vom planta gazon şi vom monta instalaţii de irigare", a explicat directorul de producţie al RER, Ionel Ban (foto).

După ce modernizarea şi amenajarea tuturor acestor spaţii verzi va fi finalizată, orădenii vor avea câteva noi oaze de vegetaţie, menite să înăbuşe praful şi să mai alunge din stresul de zi cu zi. Şi, odată cu ele, un oraş mai frumos...


ZONA ŞI FIRMA
Oradea pe sectoare

În administraţia cui vor intra aceste noi şapte parcuri după amenajare, nu se ştie încă. E posibil ca ele să rămână în răspunderea RER Ecologic Service, sau să fie scoase la licitaţie, odată cu împărţirea pe sectoare a Oradiei. Aceasta a fost anunţată în urmă cu o lună de Primărie şi va prinde contur la finalul verii.

Primul sector va fi delimitat de malul drept al Crişului, Podul Decebal, strada Lacul Roşu şi cartierul Episcopia. Sectorul doi cuprinde malul drept al Crişului, zona Podului Decebal, strada Lacul Roşu şi cartierul Podgoria. Sectorul trei va fi delimitat de malul stâng al Crişului, Podul Dacia, Piaţa Independenţei, strada Cantemir şi strada Nufărul, iar sectorul patru va cuprinde zona de la malul stâng al râului spre Podul Dacia, Piaţa Independenţei, strada Cantemir, strada Ogorului şi strada Densuşianu.

Cele nouă parcuri atribuite prin licitaţie la începutul anului 2010 vor fi întreţinute în continuare de firmele câştigătoare. Astfel, parcul de lângă Sala Sporturilor rămâne în adminstraţia Nicolson Trading, parcurile 1 Decembrie, I.C. Brătianu şi Petofi la Adenandra, parcurile Libertăţii, Onisifor Ghibu şi Traian la RER Ecologic Service, iar Ghioceilor şi scuarul Piaţa Devei la Garden Center.