Anul universitar 2016-2017 va începe la mai multe facultăţi ale Universităţii din Oradea fără ca statele de funcţii, adică documentele în care sunt enumerate posturile didactice şi titularii cursurilor şi în baza cărora cadrele didactice sunt plătite, să fie aprobate de Senatul universitar.

State greşite

Conform Legii Educaţiei, statele de funcţii sunt întocmite de departamente şi aprobate de Senat. Întrucât au găsit mai multe nereguli în întocmirea lor, în şedinţa de joi, senatorii au dat la refăcut mai multe state de funcţii. "Nu s-au aprobat acolo unde au fost posturi constituite cu încălcarea unor prevederi din Legea Educaţiei Naţionale şi Hotărârile Senatului", a declarat, vineri, pentru BIHOREANUL, preşedintele Senatului, Sorin Curilă.

Cea mai des întâlnită neregulă a fost alocarea unor discipline către anumite cadre didactice care nu aveau însă competenţe în respectiva specializare. De pildă, la Facultatea de Protecţia Mediului, o profesoară de matematică ar fi urmat să predea şi materii din domeniul zootehniei.

Astfel, au rămas cu statele de funcţii neaprobate toate departamentele facultăţilor de Protecţia Mediului, Construcţii şi Arhitectură şi Litere, respectiv un departament de la Facultatea de Arte, unul de la Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei, unul de la Geografie, Turism şi Sport, unul de la Ştiinţe Socio-Umane, trei de la Medicină şi Farmacie şi Departamentul pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului Didactic.

Toate aceste departamente trebuie acum să refacă statele de funcţii şi să le retrimită Senatului universitar, care le va dezbate în şedinţa din luna octombrie. Dacă nu vor fi aprobate nici atunci, cadrele didactice din aceste departamente riscă să nu îşi primească salariile, întrucât acestea sunt acordate tocmai în baza orelor prevăzute în statele de funcţii.

În schimb, rămâne de văzut dacă directorii de departamente şi decanii se vor mobiliza să refacă rapid statele de funcţii, astfel încât fiecare dascăl să ştie clar ce are de predat, iar activitatea didactică din Universitate, care va debuta luni, să nu fie perturbată.

Atenţi la Teologie

O atenţie aparte au acordat senatorii şi statului de funcţii de la Facultatea de Teologie Ortodoxă, a cărei conducere a fost obligată de judecători să o reintroducă pe asistenta Adina Roşu. Femeia a fost dată afară din facultate în 2012, iar anul trecut a câştigat procesul intentat facultăţii, judecătorii stabilind că trebuie să-şi primească orele înapoi. Deşi a fost reangajată, femeia nu a fost introdusă pe statul de funcţii, astfel că un an de zile a fost plătită fără să fi predat măcar o oră.

Întrucât a făcut o plângere penală pentru nerespectarea sentinţei judecătoreşti, Roşu le-a transmis şi senatorilor din Universitate o scrisoare, prin care le cerea ca măcar de acum înainte să respecte hotărârea judecătorilor.

Astfel, pentru anul universitar 2016-2017, femeia a fost încadrată cu o normă de 11 ore pe săptămână, din care şase didactice, iar cinci de cercetare.