Pentru admiterea din vară, Ministerul Educaţiei a repartizat Universităţii din Oradea cu 100 de locuri bugetate mai mult decât în anul precedent, ceea ce înseamnă că mai mulţi studenţi au şansa să studieze la regim fără taxă. Anunţul a fost făcut marţi de rectorul Constantin Bungău, într-o conferinţă de presă.

Potrivit rectorului, la studii de licenţă vor fi disponibile 1.600 de locuri bugetate, faţă de 1.550, anul trecut, iar la programele de masterat 750 de locuri, faţă de 700 anul trecut. "Este o cifră care dacă va mai creşte nu ne deranjează, pentru că anul trecu au semnat cu noi la licenţă 3.200 de candidaţi. Dacă ar ajunge la 70% aceste locuri (n.r. din numărul de candidaţi), Universitatea din Oradea din punct de vedere financiar ar sta mult mai bine", a declarat rectorul Constantin Bungău. Din locurile bugetate, o parte sunt dedicate tinerilor de etnie romă, celor din Republica Moldova ori pentru români din alte ţări.

Repartizarea locurilor bugetate pe facultăţi se va face luni, în şedinţa Senatului universitar. Tot atunci, senatorii vor decide şi cuantumul taxelor pentru anul universitar 2014-2015. Potrivit rectorului, aproximativ 40% din taxe vor fi mai mari, întrucât se vor indexa cu rata inflaţiei.

O noutate la admiterea din vară a Universităţii este că tinerii se vor putea înscrie iar la specializarea Arhitectură, unde de doi ani de zile nu s-a mai organizat concurs de admitere, pentru că Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior a ridicat acreditarea specializării. Acum, profilul este iar autorizat şi va avea disponibile 40 de locuri în anul I.