Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Crişuri a anunţat că în urma precipitaţiilor de miercuri, pe bazinele Barcău şi Craşna din judeţul Bihor a fost emisă o avertizare hidrologică privind depăşirea cotelor de atenţie pe mai multe râuri care străbat localităţi bihorene.

Joi dimineaţa la ora 7, debitele a cinci râuri din judeţul Bihor depăşeau cotele de atenţie. Potrivit datelor ABA Crişuri, pe râul Topa, în localitatea Hidişel, s-a înregistrat o depăşire cu 35 de centimetri, pe râul Holod, în localitatea cu acelaşi nume, s-a înregistrat o depăşire de 24 de centimetri, pe râul Tăşad, în localitatea Oşorhei, cota a fost depăşită cu 7 centimetri, pe râul Barcău, în localitatea Marghita, cota a fost mai mare cu 35 de centimetri, iar pe râul Chiribiş, în localitatea Bistra, s-a înregistrat o depăşire de 29 de centimetri.

Reprezentanţii ABA Crişuri au revenit joi după-amiaza cu informaţii, potrivit cărora "cotele cursurilor de apă Holod şi Tăşad au înregistrat scăderi". Astfel, cotele de atenţie se menţin doar pe râurile Barcău, în localităţile Marghita şi Balc şi pe râul Holod, în localitatea Holod.

"Atingerea cotelor de atenţie nu înseamnă inundarea vreunui obiectiv. În cazul în care se înregistrează creşteri ale debitelor, există posibilitatea depăşirii cotele de inundaţie şi pericol. Doar atunci putem vorbi de inundaţii", a declarat directorul ABA Crişuri, Pasztor Sandor, potrivit unui comunicat trimis de instituţie.

UPDATE

„Referitor la avertizarea hidrologica pentru fenomene imediate va informam ca in ultimele ore debitele au inregistrat scaderi pe toate cursurile de apa. La ora 07.00 se mai inregistrau cote de atentie pe raul Barcau, in localitatea Salard, aici depasirea fiind de 92 cm", a anuntat, vineri, ABA Crisuri.