În această vară, numărul călătorilor care au trecut prin punctele de trecere a frontierei din vestul ţării a crescut cu 33% faţă de vara trecută, arată un comunicat de presă transmis sâmbătă de Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea. Mai precis, între 1 iunie şi 15 august 2016, 4 milioane de persoane au tranzitat frontiera de vest a României, în timp ce în aceeaşi perioadă a anului trecut numărul călătorilor a fost cu un milion mai mic.

Dat fiind că în aceste zile vor ieşi din ţară românii care lucrează în străinătate, Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea a suplimentat numărul poliţiştilor care verifică documentele călătorilor.

„De asemenea, este folosită la maxim capacitatea punctelor de trecere ale frontierei, în limita configuraţiei acestora şi în cele mai tranzitate puncte, în funcţie de trafic, sunt suplimentate arterele de control pe sensul de intrare sau ieşire, precum şi echipamentele folosite pentru verificarea documentelor, ţinând cont că în această perioadă sunt efectuate verificări sistematice asupra tuturor persoanelor care tranzitează frontiera”, se mai arată în comunicatul IPTF Oradea.

Pentru prevenirea şi combaterii migraţiei ilegale, începând din noiembrie 2015, fiecare persoană care trece graniţa este verificată. Drept urmare, ITPF apelează la înţelegerea celor care tranzitează frontiera.

Pe frontiera de vest sunt operaţionale 11 puncte de trecere a frontierei, în care sunt deschise 37 de fluxuri de ieşire din ţară. “Cele mai mari valori de trafic sunt înregistrate în punctele Borş şi Nădlac, fapt pentru care recomandăm utilizarea şi a celorlalte puncte de trecere deschise traficului internaţional de la graniţa de vest”, mai transmite ITPF. Prin Borş, au trecut în această vară 1,3 milioane persoane.

Poliţia de Frontieră le recomandă călătorilor şi să folosească aplicaţia informatică disponibilă pe site-ul său, www.politiadefrontiera.ro, care le arată timpii de aşteptare în fiecare punct de trecere a frontierei.