Instituţia Prefectului şi DSP Bihor au raportat, luni dimineaţă, mai puţin de 1.000 de cazuri active de Covid-19 în Bihor. De asemenea, în Oradea incidenţa continuă să scadă, ajungând la 2,3, ceea ce va permite - odată cu CJSU adoptă o hotărâre în acest sens - redeschiderea restaurantelor, a teatrelor şi cinematografelor. 

29 de cazuri noi

Potrivit comunicatului transmis luni, în ultimele 24 de ore în Bihor au fost prelucrate doar 125 de teste pentru depistarea virusului SARS-CoV-2, în urma cărora s-au descoperit 29 de cazuri noi de îmbolnăvire. 

În total, de la debutul pandemiei, în judeţul nostru au fost confirmate 28.551 de cazuri de Covid-19. Dintre acestea, se arată în cea mai recentă informare, 26.304 au fost vindecate, cu 132 mai multe decât cu o zi înainte. 

Din păcate, în ultimele 24 de ore, s-au înregistrat şi 15 noi decese pe fondul infecţiei cu SARS-CoV-2, bilanţul negru urcând în Bihor la 1.315. De asemenea, 53 de persoane confirmate cu Covid-19 se află internate în stare gravă în secţiile ATI din Oradea. 

În Oradea, 2,3 incidenţă

Cu puţine cazuri noi şi multe vindecări, numărul cazurilor active din Bihor a scăzut, luni, sub cota de 1.000. Mai precis, în judeţ sunt în total 932 de cazuri active de Covid-19. 

Dintre acestea cele mai multe (520) sunt, ca şi până acum, în Oradea. Incidenţa totuşi în municipiu este în continuă scădere, ajungând luni la 2,3 cazuri la mia de locuitori. 

Cel mai probabil, în zilele următoare Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă se va întruni pentru a actualiza restricţiile impuse în diferitele UAT-uri din Bihor. Dacă în Oradea incidenţa va continua să rămână sub nivelul de 3 cazuri la mia de locuitori, CJSU va decide redeschiderea restaurantelor şi cafenelelor în spaţii închise (vor putea funcţiona în limita de 30% din spaţiu), dar şi a instituţiilor de spectacole (teatre, filarmonică). De asemenea, va putea fi redeschis cinematograful din oraş. 

Luni, cele mai mari incidenţe din Bihor se înregistrează în Sălacea (4,9), Sânnicolau Român (4,18) şi Toboliu (4,17). 

Vaccinarea continuă. Se deschide drive-thru

Pe de altă parte, în judeţ a continuat şi în ziua de Paşte campania de vaccinare. Duminică au fost administrate 1.060 de doze, potrivit informării transmise de Prefectură şi DSP Bihor, numărul total urcând la 149.300. De la debutul campaniei, au primit ambele doze de vaccin 56.948 de bihoreni. 

Din 5 mai în Oradea va fi deschis un centru de vaccinare de tip drive-thru la ERA Park, iar din 10 mai în Centrul Civic va fi deschis un centru modular de vaccinare, în containere. Pentru vaccinarea la astfel de centre nu este nevoie de programare. 

Pentru prevenirea răspândirii Covid-19, poliţişti, jandarmi şi alţi inspectori ai unor instituţii de control au desfăşurat verificări în mai multe spaţii publice, dar şi la societăţi comerciale, aplicând 66 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 42 de amenzi în valoare totală de 37.250 lei. 

"Paştele, în cadru restrâns"

Şi luni, odată cu informarea oficială, prefectul de Bihor, Dumitru Ţiplea, le-a trimis un mesaj bihorenilor: "Sărbătorim cea mai mare minune a lumii, Învierea Domnului. Iisus Hristos din dragoste pentru oameni şi-a dat viaţa, a înviat şi a iertat pe cei ce l-au pedepsit, dând cel mai bun exemplu de altruism. În ultimul an lumea a fost greu încercată de criza sanitară, iar noi am fost puşi în situaţia de a face sacrificii din iubire pentru cei apropiaţi, care nu au fost în zadar. Am conştientizat importanţa respectării măsurilor sanitare, ţinând cont de aplicarea acestora, fapt ce ne-a permis ca anul acesta să participăm la Slujba de Înviere şi să ne simţim mai aproape de credinţă şi tradiţie. Trebuie şi în continuare, pentru binele tuturor, să respectăm restricţiile sanitare şi să sărbătorim Paştele, într-un cadru restrâns. Doar împreună putem să depăşim cât mai rapid situaţia în care ne aflăm. Fie ca lumina Sărbătorilor Pascale să vă aducă linişte în suflete, pace în case, iertare, speranţă şi iubire. Hristos a înviat!".