Învățământul superior se debirocratizează. Ministerul Educației va înființa o platformă unică pentru raportările din universități, după cum prevede o propunere legislativă inițiată de mai mulți parlamentari, inclusiv din Bihor.

Legea a fost aprobată marți de Senat, în calitate de cameră decizională. Astfel, universitățile, cadrele didactice și cercetătorii vor face toate raportările o singură dată, într-un singur loc.

„O promisiune îndeplinită. Debirocratizăm, eficientizăm și digitalizăm învățământul superior! Inițiativa legislativă 160/2022 privind instituirea Platformei de Raportare Unică în Învățământul Superior a fost votată în unanimitate în plenul Senatului și merge la promulgare. Universitățile și cadrele didactice și de cercetare din învățământul superior vor realiza raportările o singură dată, într-un singur loc”, a scris pe Facebook senatorul PNL de Bihor, Adrian Hatos, inițiator al actului normativ.

După cum se arată în expunerea de motive semnată de Hatos și de senatorul PSD Leonard Azamfirei, „administrațiile universitare, cadrele didactice și cercetătorii consumă prea mult timp și efort pentru îndeplinirea obligațiilor de raportare care le revin”.

În prezent, în mediul academic, raportările se fac pe mai multe platforme diferite, la care se adaugă evaluări instituționale pentru ARACIS ori alte entități, ceea ce „generează un efort supradimensionat și conduce, în condițiile inexistenței personalului specializat, la erori și întârzieri în raportare”.

„Trebuie să raporteze de două ori către Ministerul Educaţiei. O dată raportează către Institutul Naţional de Statistică şi periodic raportează şi la ARACIS. Ceea ce se întâmplă este că, de fapt, aceste date pe care le transmit, pe diverse formulare, la date diferite, sunt în mare măsură aceleaşi. De fapt, chiar rapoartele Ministerului Educaţiei Naţionale atestă faptul că în mare măsură datele care se solicită pentru raportări instituţionale sunt redundante. Pe lângă acestea, cei peste 25.000 de angajaţi ai universităţilor trebuie să îşi actualizeze anual informaţiile cu privire la activitatea de cercetare, informaţii care sunt necesare pentru stabilirea finanţării de bază şi finanţării suplimentare în instituţiile de învăţământ superior", a spus senatorul Hatos, citat de stiripesurse.ro.

Ministerul Educației va elabora și asigura mentenanța platformei naționale.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!