Inspectoratul Şcolar Judeţean urmează să aprobe planul de şcolarizare pentru următorul an şcolar. Inspectorul şef Dorel Luca a anunţat, într-o conferinţă de presă susţinută marţi, câte clase de-a IX-a se vor înfiinţa la nivel de judeţ.

"Colegii mei au propus o sumedenie de clase, dar avem o scădere a numărului de elevi. Anul trecut am avut 221 de clase, pentru acest an au apropus 223, dar n-am fi avut elevi să le umplem", a declarat Luca. Astfel, s-au aplicat constrângerile impuse la nivel naţional pentru şcolile care au avut promovabilitate sub 15% la Bacalaureat, mai precis acestor unităţi de învăţământ li s-a tăiat o clasă.

"Şcoli la care am făcut diminuare sunt Colegiul Tehnic Andrei Şaguna, Colegiul Tehnic Mihai Viteazul, unde am scos o clasă de seral şi una de frecvenţă redusă, Colegiul Tehnic Traian Vuia, care a rămas fără o clasă de frecvenţă redusă, Grupul Şcolar Agricol Salonta, Grupul Şcolar Ioan Bococi, Grupul Şcolar Borş", a precizat Luca. Aşa că în următorul an şcolar, în judeţ vor fi organizate 213 de clase de-a IX-a, cu o capacitate totală de 5.964 de elevi.

În premieră, Colegiul Tehnic Ioan Ciordaş din Beiuş va avea, din următorul an, o clasă de profil economic cu predare în limba maghiară.

Alte nume pentru şcoli

Luca a mai anunţat că, în viitorul apropiat, şcolile îşi vor schimba denumirea, mai cu seamă că actualele lor denumiri nu vor mai fi reale. Prin introducerea clasei pregătitoare în ciclul primar, şcolile generale nu mai pot fi denumite "şcoli cu clasele I-VIII", pentru că ele vor avea şi clasa zero. "Şcolile generale se vor numi şcoli gimnaziale, cele cu clasele I-IV şcoli primare, grupurile şcolare devin licee tehnologice. Colegiile tehnice, naţionale şi economice îşi păstrează denumirile, iar liceele teologice devin licee vocaţionale", a declarat inspectorul general.

Totodată, Luca a reamintit şi modificările din reţeaua şcolară de la nivel de Oradea, schimbări rezultate din comasări. Din 28 de grădiniţe cu personalitate juridică, în oraş au rămas nouă. Cu această ocazie, şeful IŞJ Bihor a spus că la grădiniţele arondate unor şcoli se poate organiza clasa pregătitoare, în timp ce la grădiniţele de sine-stătătoare nu.

Clasa pregătitoare va începe tot din următorul an şcolar, însă Ministerul Educaţiei nu a stabilit încă toate detaliile. Mai precis nu se ştie când se fac înscrierile pentru această clasă, ce anume se va preda elevilor şi cum vor fi aranjate clasele. În Bihor vor fi organizate 287 de clase pregătitoare, din care 72 în Oradea. Pentru aceste clase, şcolile bihorene vor trebui să angajeze circa 150 de învăţători.