Acuzaţii ca pentru un mafiot sadea sunt aduse stareţei Mănăstirii Sfintei Cruci, Maria Bădilă, cunoscută ca Maica Mina. Ea a fost trimisă spre judecată pământească de către procurorii DIICOT pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi spălare de bani în formă continuată.

Procesul în care stareţa e învinuită că printr-un cont bancar al lăcaşului a spălat aproape 1 milion de lei proveniţi de la cunoscutul producător şi distribuitor de medicamente Ropharma se judecă la Târgu Mureş, unde se află sediul acestei firme. BIHOREANUL a intrat în posesia rechizitoriului şi vă arată cum a fost prinsă stareţa cu minciuna după ce a pretins că n-a ştiut nimic de şmecheriile afaceriştilor, deşi era pe-o mână cu aceştia. Directorii sponsorizau fictiv mănăstirea, care însă îi retrimitea banii îndărăt. Minus comisionul de 14% pentru Maica...

Farmacişti cu răsaduri

Ancheta în dosarul Ropharma a început în vara anului 2012, ca urmare a unei sesizări din oficiu a poliţiştilor de Crimă Organizată din Târgu Mureş. Ofiţerii aflaseră că agenţii sucursalei din Mureş a Ropharma recompensau medicii care trimiteau pacienţii la farmaciile firmei, plătindu-i "la negru", printr-un circuit financiar nelegal.

Conform informaţiilor, ca să poată justifica plăţile către aceşti "colaboratori", Ropharma sponsoriza periodic Mănăstirea Sfintei Cruci din Oradea cu bani care, însă, ulterior erau viraţi în conturile unor salariaţi de încredere ai firmei sub diverse pretexte, ca de pildă achiziţie de tablă, cherestea, răsaduri, ceară, muguri de pin, răşină, lemn pentru iconostas etc.

La rândul lor, angajaţii Ropharma care jucau rolul de furnizori ai acestor mărfuri ridicau banii şi îi returnau firmei, închizând circuitul. Caruselul era profitabil de două ori căci, pe lângă faptul că "albea" banii daţi medicilor, sponsorizările puteau fi şi deduse din impozitele pe care firma le datora statului.

Finul şi Maica

Investigaţiile derulate sub coordonarea procurorilor DIICOT Mureş, unde a început ancheta, au confirmat informaţiile. Mai mult, cercetările au scos la iveală că practica era aceeaşi la mai multe sucursale din ţară ale Ropharma, unde directorii îşi acopereau până şi delapidările cu  sponsorizări la mănăstirea orădeană.

Anchetatorii au identificat  şi "legătura" între firmă şi mănăstirea din Oradea: orădeanul Ciprian Niţulescu, patronul farmaciilor Fontana şi Mig Farm. Fost asociat şi fin de cununie al patronului firmei Ropharma (milionarul de Top 300 Mihai Miron), Niţulescu a fost cel care în 2010 a cooptat-o în combinaţie pe Maica Mina, ocupându-se împreună cu aceasta de suveica de transferuri bancare în şi din contul mănăstirii.

În contul Domnului

Procurorii DIICOT au verificat toate sponsorizările Ropharma făcute către mănăstire în perioada octombrie 2010 - ianuarie 2013, descoperind în total 19 contracte încheiate pentru "sprijinirea lucrărilor de construcţii şi consolidarea mănăstirii". Dar, fără excepţie, toate "donaţiile" au fost fictive, banii fiind viraţi într-un cont special al mănăstirii, care nu era folosit pentru operaţiunile curente, iar de aici erau re-transferaţi spre conturile unor angajaţi ai sucursalelor Ropharma din Târgu Mureş, Braşov, Iaşi şi Bacău.

Pe 24 decembrie 2010, de pildă, firma a băgat în contul mănăstirii 40.000 lei. Trei zile mai târziu, însă, mănăstirea a virat 30.100 lei unei directoare Ropharma Braşov, cu justificarea... "achiziţie tablă". După alte 24 de ore, 5.400 lei erau trimişi în contul aceleiaşi directoare, de astă dată cu pretextul "achiziţie lână". Restul de 5.500 lei au fost ridicaţi de Maica Mina, care reţinea aproximativ 14% din fiecare sumă trecută prin contul mănăstirii.

Adunate, sponsorizările fictive s-au ridicat la 914.000 lei, din care 781.895 lei s-au întors la Ropharma, adică aproximativ 86%, iar restul de 132.000 lei i-au rămas stareţei, care i-a cheltuit, între altele, pentru mâncare, vin de împărtăşanie, dar şi pe o excursie în Grecia.

Mascaţi printre măicuţe

După câteva luni de investigaţii discrete, pe 4 aprilie 2013 birourile mănăstirii erau scotocite de o echipă de poliţişti coordonaţi de un procuror DIICOT Mureş, care la capătul unei percheziţii de 8 ore au ridicat întreaga evidenţă contabilă pe ultimii trei ani. Simultan, poliţiştii mureşeni au descins atât la sediul firmei lui Niţulescu, cât şi la 22 farmacii Ropharma din Târgu Mureş, Bacău, Reghin, Braşov, Iaşi, Iernut, Cluj şi Vaslui.

Căutat în acea zi de BIHOREANUL, Niţulescu n-a putut fi contactat, angajaţii săi susţinând că "nu poate fi deranjat". Iar cuvioasa măicuţă n-a intrat în detalii. "Noi n-am ştiut nimic din ce se întâmpla. Nici de cont, nici de sponsorizări, nici de altceva!", pretindea Maica Mina acum doi ani, ca şi cum un străin ar fi putut să-i învârtă conturile fără voia sa.

La fel s-a apărat stareţa şi în faţa procurorilor, susţinând că Niţulescu ar fi orchestrat afacerea fără ca ea măcar să ştie. "Nu am auzit de Ropharma, nu cunoşteam de existenţa unor contracte de sponsorizare cu Mănăstirea pe care o reprezentam şi nici de viramentele făcute către alte persoane", a susţinut cetăţeana Maria Bădilă.

"Am musafiri"

Expertizele criminalistice, inclusiv grafologice, au arătat însă că stareţa minţea cu neruşinare: atât cererea de deschidere a contului folosit pentru spălarea banilor, cât şi ordinele de plată pentru plăţile fictive către oamenii Ropharma poartă iscălitura sa. Şi nici nu se putea altfel, căci doar ea avea acces la conturile mănăstirii.

Expertizele contabile relevă, de asemenea, că Bădilă nu doar că a "auzit" prea bine de Ropharma, dar chiar şi abonamentele telefonice ale mănăstirii, inclusiv cele folosite de ea personal, erau înregistrate pe numele firmei respective, cu menţiunea că utilizatorul era mănăstirea. 

Că Mina nu era curată ca Fecioara o arată şi detaliul că în timpul percheziţiilor din 2013, prima grijă a stareţei a fost să-l sune pe Niţulescu pentru a-i da de ştire că oamenii legii cotrobăie prin afacerile lor. "I-a transmis «Veniţi urgent!», iar apoi, văzând că nu răspunde, a dispus părintelui Teofil să se deplaseze de urgenţă la domiciliul acestuia pentru a-l pune în gardă. Niţulescu îi comunică faptul că nu poate veni, refuzul fiind codat: «Am musafiri!»", arată rechizitoriul DIICOT. Bărbatul nu-i putea sări în ajutor pentru că era, la rându-i, percheziţionat...

La câteva zile după descinderi, ca un borfaş de rând, stareţa şi-a schimbat cartela telefonică pentru a evita interceptările. "Pe 13 aprilie a luat legătura cu o rudă, căruia îi cere o cartelă telefonică «pentru probleme», iar după o zi o angajată a Ropharma a şi sunat-o s-o anunţe că «s-a rezolvat»".

La judecata de acum

Ulterior, şefii Ropharma au încercat s-o ajute pe stareţă, Niţulescu fiind convins să ia asupra sa întreaga vină, ca şi cum ar fi putut să umble în contul mănăstirii. Previzibil, strategia nu a ţinut, procurorii DIICOT stabilind că stareţa trebuie să răspundă alături de firmă şi de celelalte cinci persoane care au creat caruselul: orădeanul Ciprian Niţulescu, Michael Vartic (director Ropharma, sucursala Tg. Mureş), Ionuţ Scorţanu (contabil-şef, Bacău), Mărioara Bojan (şef serviciu Resurse Umane, Tg. Mureş) şi Luminiţa Cioloca (contabil şef, Tg. Mureş).

La fel ca aceştia, Maria Bădilă a fost trimisă în judecată pe 12 decembrie 2013 pentru constituire de grup infracţional organizat şi spălare de bani în formă continuată, fapte pentru care riscă o pedeapsă de până la 12 ani. Procesul urmează să înceapă, însă, abia acum, după ce judecătorul de cameră preliminară al Tribunalului Mureş a verificat timp de mai bine de un an probele depuse în cele 20 de volume ale dosarului, iar pe 12 februarie a.c. a constatat "legalitatea sesizării instanţei şi a rechizitoriului", deci procesul începe.

Contactată din nou de BIHOREANUL, stareţa Mina a fost la fel de zgârcită la vorbă ca în urmă cu doi ani. "Nu este niciun proces", a zis măicuţa, punând capăt discuţiei cât ai zice "Doamne-ajută!". Semn că afacerile pentru care va trebui să dea seama sunt un subiect prea fierbinte, deloc pe placul ei, oricât s-ar pretinde de neprihănită...


ADĂ, DOAMNE!
Maica proceselor

Stareţa Mănăstirii Sfintei Cruci nu e la prima afacere pe lângă sau chiar dincolo de legile lumeşti. După ce în 1994, cu largul concurs al fostului primar Petru Filip, a beneficiat de furtul din patrimoniul oraşului a celor 9 hectare de teren pe care a ctitorit lăcaşul, în 2008 BIHOREANUL a dezvăluit cum a încercat să se înstăpânească pe alte 25 de hectare, eliberate de fosta unitate de tancuri în marginea şoselei de centură şi transferate de la Ministerul Apărării către municipalitate.

Maica Mina susţinea că are nevoie de acest pământ pentru a păşuna vacile mănăstirii şi s-a judecat atât cu Guvernul, cât şi cu Primăria Oradea, iar când a pierdut procesele a încercat să-l păstreze prin concesionarea lui pe 80 de ani unei firme-fantomă conduse de o orădeancă suspectă de schizofrenie, pretinzând că terenul va folosi pentru realizarea unei... Reţele Energetice a Bisericilor Ortodoxe! În final, şmecheria a picat, stareţa fiind obligată să restituie terenul Primăriei.