Supravegherea calităţii apei în luna decembrie 2009, în bazinul hidrografic Crişuri, din judeţul Bihor a fost realizată pe 32 secţiuni, 22 dintre acestea fiind pe cursurile principale. Regimul de oxigen, nutrienţii, salinitatea, poluanţii toxici specifici şi alţi indicatori chimici relevanţi au fost indicatorii în baza cărora, Direcţia Apelor Crişuri a caracterizat apele care curg prin Bihor.

După oxigen, nutrienţi, salinitate şi poluanţi toxici, Crişul Negru se prezintă la clasa I-a de calitate, iar după grupa alţi indicatori chimici relevanţi se încadrează în clasa a II-a de calitate.

Potrivit raportului, Crişul Repede intră în clasa I de calitate pe toată lungimea de 117 kilometri după indicatorii de regim de oxigen, nutrienţi, salinitate şi poluanţi toxici şi în clasa a II-a, după alţi indicatori chimici relevanţi.

Crişul Băiţa, Pârâul Peţa, Barcău, Bistra şi Valea Ier au fost monitorizate şi se încardează tot în clasa I, adică conform indicatorilor de calitate fiind în stare foarte bună, iar pe anumite secţiuni se încadrează în clasa a II-a, din punct de vedere a altor indicatori chimici.