Oradea va avea o zonă verde protejată nu de legi naţionale, ci locale. Trei ONG-uri de mediu din Oradea, Fundaţia Life Tineret, Fundaţia Ecotop Oradea, Asociaţia Learning Communities, au devenit partenerii Primăriei pentru realizarea unei zone de biodiversitate pe malurile Peţei, denumită "Cărarea Verde Ovidiu". În România nu mai există zone verzi protejate local, dar la nivel european se mai semnează acorduri similare între municipalităţi şi asociaţii.

"Cărarea verde" orădeană se va întinde de-a lungul Peţei, de la podul din dreptul străzii Ronald Reagan până la podul de pe strada Ion Bradu. Pe acest areal, ecologiştii vor planta 500 de arbori, 200 de arbuşti şi 20 de specii de flori, vor face curăţenie şi vor monta cuiburi şi hrănitoare pentru păsări. Bineînţeles, ei vor şi întreţine şi monitoriza zona.

Odată ce amenajările vor fi făcute, orădenii se vor putea plimba pe jos sau cu bicicletele printr-o adevărată zonă verde, respectând însă natura. Astfel, activităţile de relaxare are orădenilor se vor îmbina cu principiile conservării şi protejării biodiversităţii naturii.

Cele trei ONG-uri vor să atragă în proiect şi alte asociaţii, dar şi şcolile şi liceele orădene şi Universitatea, ca împreună să deruleze diferite activităţi educative şi de cercetare. Durata acordului este din 2 februarie 2014 până în 30 iunie 2016.