Delia Scorțe, mama Patriciei Aktaa, fetița de 5 ani care s-a stins la spital în 2010 după ce a mâncat o prăjitură infectată cu Salmonella, este revoltată pe hotărârea de vineri a Judecătoriei Oradea de a respinge acuzațiile de malpraxis aduse doctoriței Georgeta Călinescu de la Spitalul de Boli Infecțioase Oradea.

I-au cedat organele

Într-o scrisoare transmisă presei, Delia Scorțe susține că soluția dată de vicepreședinta Judecătoriei Oradea, Crenguța Crăciun, este în contradicție cu toate probele din dosar.

"Toți expertii audiați în dosar au afirmat la unison că fetița trebuia monitorizată atent, că trebuia să i se măsoare temperatura, pulsul, tensiunea la intervale scurte de timp, că trebuia examinată corporal, că trebuia transferată la ATI atunci când starea de sănătate a Patriciei s-a înrăutățit. Or, doctorița Călinescu, în cele 3 ore și jumătate cât fetița a fost internată la Spitalul de Boli Infecțioase, nu a făcut nimic din toate aceste lucruri, cu toate că fetița avea o temperatură de 42 °C”, spune ea, acuzând-o pe doctoriță că, în loc să se ocupe de copil, era preocupată de faptul că lumina era aprinsă în salon.

“Patricia a fost transferată la ATI când nu a mai avut nicio șansă, după ce, rând pe rând, toate organele i-au cedat”, spune mama.

Vinovată și nu prea

În cursul procesului, susține Delia Scorţe, până și reprezentanta Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea - unde inițial acuzațiile față de doctoriță fuseseră respinse - a cerut în numele instituției condamnarea medicului.

“Chiar și jurista ce reprezenta Spitalul de Boli Infecțioase a admis tacit vinovăția doctoriței. La fel și reprezentantul firmei de asigurări unde inculpata are încheiată polița de asigurare”, spune mama Patriciei.

Delia Scorțe spune că, în ultima zi a procesului, doctorița Călinescu i-a reproșat pe coridorul instanței că a reclamat-o și că, prin acest demers, a îmbolnăvit-o. “Mi-a spus că ea nu are pentru ce să iși ceară iertare, că nu a greșit cu nimic și ea știa că Patricia va muri. Și asta după ce a ascultat toate declarațiile experților și colegilor ei medici, care o contraziceau. Ba mai mult, a dus ipocrizia la extrem și ne-a acuzat că din cauza noastră a făcut cancer”.

“S-a jucat cu sufletele noastre”

În final, medicul a fost achitat, pe considerentul că fapta de care era acuzată nu există, soluție pe care mama Patriciei o consideră revoltătoare și șocantă.

“Judecătoarea Crenguța Crăciun a achitat-o pe cea care a hotărât când să se sfârșească viața fetiței mele. Am avut încredere în Justiție chiar și atunci când judecătoarea a audiat-o pe inculpată, mai mult cu o discuție amicală între două prietene despre performanțele inculpatei, de cum se manifestă anumite boli care nu aveau însă nicio legătură cu dosarul”.

Dezamăgită de soluția Judecătoriei, Delia Scorțe intenționează să organizeze un protest, în data de 24 mai, la care îi așteaptă pe toți cei care “consideră că lucrurile trebuie să se schimbe”.

“Ieri balanța Justiției nu a putut măsura corect dreptatea. Contează și cine folosește această balanță, zic eu. Doamna judecătoare Crenguța Crăciun nu s-a jucat doar cu balanța Justiției, ci și cu sufletele noastre care, de 7 ani, speră că va veni ziua în care Patriciei i se va face dreptate. Patri merită să i se facă dreptate. Și toate victimele malpraxisului merită acest lucru. Dacă fapta doctoriței nu există, atunci unde e Patricia? De ce o mai vedem doar în poze? De ce numele ei este scris pe o piatră funerară și ea zace îngropată într-un cimitir? Mâine cine va fi în locul Patriciei? A cui viață va fi în pericol? Care părinți vor trăi coșmarul pe care îl trăim noi?”, arată scrisoarea.

Citeşte şi: Judecătoria Oradea: Doctoriţa Georgeta Călinescu de la Spitalul de Boli Infecţioase nu este vinovată pentru moartea Patriciei Aktaa