Deşi despre pisici se spune că sunt, pe cât de delicate, pe atât de orgolioase, şi că nu sunt alese, ci ele îşi aleg stăpânul pe care să-l iubească, Aniko Farago le vede ca pe cea mai frumoasă realizare a lumii. Aşa că s-a simţit în al nouălea cer când a primit cadou o "pisicărie", adică un adăpost pentru pisicile fără stăpân, singurul de acest fel din Oradea.

Chiar dacă îi este dificil să ţină adăpostul "Prietenii pisicilor" pe linia de plutire, femeia nu se dă bătută şi caută pentru fiecare pisicuţă un stăpân bun, care să o trateze ca pe un membru al familiei, nu ca pe o jucărie.

"Pisicărie" în dar

În 2010, în Oradea lua fiinţă primul adăpost pentru pisici comunitare din România. Denumit la fel ca asociaţia care îl administreză, "Prietenii pisicilor", el a fost deschis de Adrian Gheară, un antreprenor local iubitor de pisici. Acum, adăpostul este coordonat de orădeanca Aniko Farago, secretară la Fundaţia pentru protecţia câinilor comunitari, acelaşi ONG care până anul trecut a avut în grijă adăpostul SOS Dogs din Oradea. "Deşi iubesc toate animalele, trebuie să recunosc că pisicile sunt pe locul 1", spune femeia. După ce ani buni a lucrat ca recepţioneră, acum îşi dedică timpul animalelor fără stăpân, sperând ca, prin contribuţia ei, acestea să aibă o viaţă mai bună.

A ajuns să administreze adăpostul oarecum din întâmplare. Din lipsă de bani, Gheară era dispus să predea ONG-ul unei persoane care îl poate finanţa. "Atunci, partenerul meu de viaţă mi-a făcut un cadou de ziua mea şi a preluat adăpostul", explică Aniko. Bărbatul, un cetăţean englez pe numele său Gerard Brudenell, este şi în prezent sponsorul ONG-ului. "Întotdeauna mi-am dorit o pisicărie, iar Gerry mi-a făcut-o cadou!", spune, fericită, femeia.

Peste capacitate

Amenajat într-o casă închiriată în Oradea, adăpostul are adresa ţinută la secret. "Dacă ne-am face publică adresa, lumea ne-ar lăsa continuu pisici la poartă. Or, noi nu putem să le îngrijim pe toate şi nici nu vrem să încurajăm abandonul, să fie atât de simplu să scapi de pisici", zice femeia. Aşa că în adăpost ajung felinele pe care voluntarii ONG-ului le culeg de pe străzile oraşului. "În Oradea sunt incredibil de multe abandonuri de pisici. Puţini îşi sterilizează pisicile, iar puii îi aruncă pur şi simplu la tomberon", spune Aniko, revoltată de-a dreptul pe orădenii care n-au responsabilitate faţă de animalele lor.

În prezent, în adăpost trăiesc 26 de pisici mature şi 52 de pui, deşi capacitatea este de maxim 40 de feline. "Am mare noroc cu puţinii voluntari pe care mă pot baza: Linda Cuban, Anca Nan şi doamna Mihaela", enumeră femeia.

Cu bani de la străini

Deşi au sponsorul pe care ştiu că se pot baza, prietenii pisicilor caută mereu noi surse de finanţare. Anul trecut au trimis scrisori către zeci de asociaţii din străinătate şi, din fericire, au primit şi un răspuns. "Ne lăudăm cu faptul că aproape 8 luni de zile am cumpărat hrana pisicilor cu bani de la Fundaţia Brigitte Bardot", spune orădeanca.

Recent, ONG-ul a mai primit un ajutor important, de la fundaţia olandeză Maria Polman. "Ne-a oferit 6.000 de euro pentru o campanie de sterilizare a pisicilor abandonate sau deţinute de proprietari cu venituri mici", explică Aniko. Până acum, 50 de pisici din rândul celor fără stăpân au fost sterilizate şi campania continuă.

Cum voluntarii nu au o maşină cu care să patruleze prin oraş şi să prindă pisicile, pot steriliza doar felinele care le sunt aduse. "Cei care doresc să ne aducă o pisică pentru sterilizat ne pot contacta la numărul de telefon 0771-614.324", precizează Aniko.

Adopţie controlată

Aceeaşi fundaţie olandeză a găsit câte un stăpân în Ţara Lalelelor pentru 42 de feline din adăpost. "Fiecărei persoane din străinătate care adoptă o pisicuţă îi cerem să ne trimită periodic poze cu pisica, să vedem cum e. În cazul adopţiilor din Oradea, noi ne asigurăm prin formularul de adopţie dreptul de a vizita pisica, pentru a vedea în ce condiţii creşte", spune orădeanca.

Deşi această condiţie îi poate face pe cei care vin la adăpost să adopte o pisică să se răzgândească, voluntarii nu renunţă la ea, căci este modalitatea lor să se asigure că felinele vor fi bine îngrijite. În schimb, Aniko garantează că pisicuţa îi va oferi stăpânului său tandreţe şi îi va ţine moralul ridicat. "S-a dovedit ştiinţific că mângâierea unei pisici şi torsul ei ne fac mai fericiţi". Ea însăşi are acasă 6 pisici şi este convinsă că a găsit prin ele secretul fericirii...