Pompierii orădeni trag din nou semnale de alarmă privind mijloacele de încălzire şi de evacuare a gazelor, după ce două orădence, mamă şi fiică, au ajuns luni la spital, în stare de semiconştienţă, fiind intoxicate cu fum în locuinţa lor, pe strada Griviţei din Oradea.
Potrivit unui comunicat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, apelul prin 112 a fost făcut în jurul orei 12.50, când pompierii au fost chemaţi să intervină de către un echipaj medical al Serviciului de Ambulanţă, care a găsit într-o locuinţă două femei (mamă şi fiică) în stare de semiconştienţă.
La adresa indicată au fost mobilizate de urgenţă două echipaje de pompieri din cadrul Detaşamentelor 1 şi 2 Oradea cu autospeciala de primă cercetare şi evaluare chimică, biologică, radiologică şi nucleară (CBRN) şi cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă.
"În urma măsurătorilor efectuate cu echipamentele şi aparatura din dotarea autospecialei CBRN (autospeciala de primă cercetare şi evaluare chimică, biologică, radiologică şi nucleară n.r.), pompierii au constatat prezenţa monoxidului de carbon în locuinţă, acumulat în urma montării incorecte a tubului de evacuare a gazelor arse al centralei termice", arată comunicatul, precizând că la faţa locului au mai intervenit şi două echipaje de pompieri din cadrul Detaşamentelor 1 şi 2 Oradea.
Cele două femei, în vârstă de 49 şi 22 de ani, au fost asistate medical de echipajul de la Ambulanţă şi transportate pentru îngrijiri la Unitatea de Primiri Urgenţe de la Spitalul Judeţean.
Sursele BIHOREANULUI spun că, practic, tubul de evacuare a gazelor nu era complet lipit de perete, iar astfel emisiile se întorceau în locuinţă.
Pompierii militari bihoreni trag un semnal de alarmă, reamintind cetăţenilor faptul că, în sezonul rece, se înregistrează o creştere a numărului de persoane intoxicate cu monoxid de carbon, un gaz incolor, inodor, insipid, ce rezultă din arderea incompletă a combustibililor (lemn, butan, propan, gaze naturale, cărbuni naturali, benzină, petrol, etc.) folosiţi în sisteme de încălzire casnice ori în sistemele de gătit, prost întreţinute, cu improvizaţii şi fără sisteme de ventilaţie corespunzătoare, precum şi în motoarele maşinilor.
"În primele două săptămâni ale acestei luni, vieţile a trei oameni, dintre care două persoane adulte şi una minoră, au fost periclitate în urma inhalării acestui gaz asfixiant", mai aminteşte ISU.
Primul caz a fost semnalat pe 3 ianuarie, în localitatea Leş, comuna Nojorid, unde o fetiţă în vârstă de 12 ani a fost salvată de pompierii militari paramedici, după ce se intoxicase cu monoxid de carbon, în timp ce se afla în baia locuinţei, încăpere în care funcţiona un aparat de încălzire a apei, alimentat cu gaz.
Pompierii militari bihoreni reamintesc populaţiei că inhalarea acestui gaz asfixiant foarte toxic poate provoca dureri de cap, sufocări sau chiar decesul. Copiii, femeile gravide, bătrânii, persoanele cu afecţiuni cronice (cardiace, respiratorii, neurologice, anemii etc.) sunt mai sensibili la acţiunea patogenă a acestui gaz.
Simptomele intoxicaţiei cu monoxid de carbon depind de concentraţia gazului acumulat şi de durata expunerii. Astfel, la expunere redusă pot apărea dureri de cap, ameţeli, la expunere medie, dureri de cap persistente cu senzaţia de zvâcnire, ameţeli, somnolenţă, vomă, ritm cardiac şi puls rapid, reflexe şi judecată încetinite, iar la expunere ridicată, convulsii, comă sau chiar deces. În ceea ce priveşte concentraţia de gaz, 0,1 % în aer provoacă decesul într-o oră, 1 % monoxid de carbon în aer provoacă decesul în 15 minute, iar 10% monoxid de carbon în aer provoacă decesul imediat.
Măsuri de prevenire a intoxicaţiilor cu monoxid de carbon
Pentru prevenirea intoxicaţiilor cu monoxid de carbon:
- Sistemele de încălzire trebuie să fie corect instalate, întreţinute şi verificate periodic, de către persoane autorizate în acest sens;
- Coşurile, burlanele, ţevile de evacuare a fumului şi gazelor arse trebuie să fie verificate, curăţate şi reparate (dacă este cazul) periodic, de către o persoană specializată, pentru a vă asigura că au tiraj corespunzător;
- Încăperile trebuie aerisite frecvent;
- Nu folosiţi soba decât cu uşiţa închisă;
- Nu adormiţi niciodată înainte de a vă asigura că focul din sobă este stins;
- Totodată, se impune supravegherea aparatelor care funcţionează cu flacără deschisă (aragaz, cuptor sau generatoare portabile cu gaz), fiind interzisă utilizarea acestora ca surse de încălzire.
Pentru a vă proteja, recomandăm, de asemenea, instalarea a cel puţin unui detector de monoxid de carbon în locuinţă, respectând instrucţiunile fabricantului.