Deputatul UDMR Szabo Odon, cel care a sesizat public problemele legate de punerea în aplicare a legii 126, apărută în septembrie 2014 şi cunoscută drept legea "amnistiei fiscale pentru mame", a anunţat vineri că, după mai multe luni, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice a publicat, în Monitorul Oficial, normele metodologice de punere în aplicare a acesteia.

Legea prevede, printre altele, că persoanele care încasează indemnizaţii de creştere a copilului pot realiza şi venituri impozabile. Până la apariţia acesteia, mamele nu aveau voie să aibă niciun fel de venit, iar celor care au încasat bani din contracte de prestări servicii ori alte activităţi independente li s-a cerut să returneze indemnizaţiile aferente lunilor respective.

În conferinţa de săptămâna trecută, deputatul Szabo Odon arăta că s-a ajuns în situaţii absurde în care, pentru 20 de lei primiţi într-o lună pentru încheierea unei poliţe de asigurări, o mamă din Bihor a trebuit să returneze statului 750 de lei, adică indemnizaţia din luna respectivă. Asta deoarece, deşi legea era în vigoare, nu existau norme de punere în aplicare a acesteia.

"Am făcut toate interpelările şi în fine a apărut norma metodologică în Monitorul Oficial. În judeţul Bihor sunt peste 1.000 de persoane în această situaţie. Această scutire, însă, nu se realizează de la sine, ci persoanele în cauză trebuie să completeze un formular tip pe care să-l depună la Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială", a declarat deputatul.

Szabo s-a arătat deranjat de faptul că mamele sunt puse în situaţia "de a cere să li se aplice o lege". "După cum vedeţi, şi lucrurile simple se pot complica, dar cel mai important lucru e că mămicile îşi pot recupera banii", a declarat el.

Potrivit directorului Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Bihor, Felix Cozma, 22 de mămici şi-au depus deja formularele tip pentru scutirea de la plata debitelor, respectiv pentru returnarea sumelor plătite de către acestea până acum.

"La nivelul judeţului Bihor avem 1.099 cazuri de persoane care trebuiau să returneze indemnizaţii de creştere a copilului, în valoare de 120.000 de lei, din care circa 95.000 de lei au fost recuperaţi. Totuşi, nu toate persoanele se află sub incidenţa acestei legi. Unele dintre mămici s-au întors la muncă şi nu au anunţat Agenţia în termenul legal, aşadar au trebuit să returneze banii primiţi", a declarat pentru BIHOREANUL Felix Cozma.

Citeşte şi: Szabo Odon acuză: Din neglijenţa Ministerului Muncii, mamele sunt ameninţate cu executarea silită

Descarcă formularul necesar pentru aplicarea normelor legii amnistei pentru mame, din galeria de documente!