Târgul de creşe de anul acesta va cuprinde şi oferte ale grădiniţelor din Oradea. Astfel, condiţiile şi serviciile oferite de cele 10 creşe din Oradea, dar şi de grădiniţe vor fi prezentate, în perioada 2-4 iunie, la standurile care vor fi amenajate în Orăşelul Copiilor. Târgul va fi deschis între orele 16 şi 20.

"Scopul evenimentului este promovarea serviciilor de educaţie şi îngrijire oferite în creşele din Oradea, dar şi posibilitatea ca mamele să aleagă grădiniţa care se potriveşte cel mai bine", a spus Zita Koncsek, directoarea Asociaţiei Social Comunitare Oradea (ASCO), joi, într-o conferinţă de presă.

Pentru ca părinţii să îşi facă o viziune mai bună asupra creşelor şi grădiniţelor din zona în care locuiesc, standurile cu oferte vor fi grupate pe cartiere. Acestea vor cuprinde broşuri, pliante, dar şi prezentări video ale fiecărei unităţi. "Faţă de anul 2008, acum situaţia creşelor a fost foarte mult îmbunătăţită. Unul dintre scopurile târgului este de a conştientiza cetăţenii de acest lucru", a precizat consilierul local Florica Cherecheş, adăugând că unii orădeni nu şi-au recăpătat încă încrederea în condiţiile din creşe.

Din 2008, când creşele au fost preluate de municipalitate, şi până acum, numărul locurilor a crescut cu aproape 100. "În 2008, în Oradea existau 8 creşe cu 245 de locuri. Până în aprilie 2010 s-au creat 92 de locuri în plus prin înfiinţarea a două creşe, numărul actual de locuri fiind 337", a declarat viceprimarul Biro Rozalia.

Aceasta a mai precizat că prin trecerea de la denumirea de creşe la cea de Centre de îngrjire şi educaţie timpurie, acestea oferă şi un serviciu de educaţie micuţilor, prin personal specializat. "Centrul de îngrijire şi educaţie timpurie a fost acreditat în 2010 ca prestator de servicii sociale. Din personalul angajat fac parte 1 medic, un asistent social, 7 educatori specializaţi, 3 asistenţi medicali, 6 infirmiere şi 4 îngrijitoare", a mai spus Biro.

Taxa pe zi pentru creşă este de şase lei, sumă care reprezintă contravaloarea hranei. Micuţilor cu vârste cuprinse între 3 luni şi 4 ani le este asigurat micul dejun, prânzul şi două gustări.

Târgul de creşe şi gărdiniţe este organizat de Consiliul Local şi ASCO în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.