Bihorencele pot beneficia de mamografii efectuate gratuit, precum și de testări HPV și Babeș Papanicolau, în cadrul unui proiect cu finanțare europeană derulat de Institutul Oncologic din Cluj-Napoca și denumit „Fii responsabilă de sănătatea ta”. O unitate mobilă de testare va poposi la Maternitatea din Oradea (Calea Clujului nr. 50) săptămâna viitoare. 

Concret, conform unui comunicat trimis de organizatori, pentru testările HPV sau Babeș Papanicolau se pot face programări la numărul de telefon 0215277598. „Vor fi testate și femeile care nu au programare. Cele cu programare vor avea prioritate”, se arată în informare. 

Prelevările probelor se vor face în perioada 31 iulie - 04 august la Maternitate, între orele 08 – 19. 

De testele Babeș Papanicolau pot beneficia femeile cu vârste între 24 și 29 de ani, iar de cel HPV femeile cu vârste între 30 și 64 de ani. 

„Pot participa femeile asigurate sau neasigurate, fără bilet de trimitere, doar cu buletin/CI care atestă vârsta și domiciliul în Regiunea Nord-Vest (Județele Cluj, Bihor, Sălaj, Satu-Mare, Maramureș, Bistrița-Năsăud)”, se precizează în informare. 

Toate testele vor fi prelucrate la Laboratorul Central Regional de citologie/HPV de referință al Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca, „având o calitate asigurată și controlată prin utilizarea unei aparaturi de performanță de ultimă oră nou achiziționată în cadrul proiectului sub directa supraveghere a unui colectiv verificat de experți citologi/medici de laborator/biologi/tehnicieni”.

Institutul Oncologic din Cluj anunță că, în cadrul unui proiect cu finanțare europeană, tot în perioada 31 iulie – 4 august, între orele 08 și 19, și tot la Maternitatea din Oradea se va derula o campanie de testare mamografică pentru femeile cu vârste între 50 și 69 de ani, cu domiciliul în județul Bihor sau celelalte județe din regiunea de nord-vest.

Și aceste testări pentru depistarea precoce a cancerului la sân vor fi gratuite, iar programările se pot face la numărul de telefon 0758.621.395. 

Pe de altă parte, așa cum BIHOREANUL a anunțat, pe 27 și 28 iulie, la sediul Direcției de Asistență Socială Oradea se vor efectua testări HPV și Babeș Papanicolau, tot gratuite.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!