La finalul lunii ianuarie, primarul Oradiei, Florin Birta, a anunţat că Spitalul Municipal "Gavril Curteanu" va avea un nou manager, interimar, până la organizarea unui concurs. Laurenţiu Chiană este de profesie biolog şi s-a specializat în management sanitar, dar cariera sa "ascunde" realizări medicale în zone neprimitoare.

Ceea ce mulţi nu ştiu este că şi-a început-o din postura de cadru medical militar, fiind selectat să participe la misiuni ONU şi NATO în Angola şi Albania, unde a pus umărul la salvarea unor vieţi, în condiţii dificile. BIHOREANUL vi-l prezintă pe cel care a primit cârma uneia dintre cele mai mari unităţi spitaliceşti din judeţ.

Tradiţie de familie

Născut în Târgu Jiu într-o familie cu tradiţie militară, Laurenţiu Chiană (48 de ani) a mers pe aceeaşi linie, înscriindu-se la Liceul Militar de Aviaţie "Tudor Vladimirescu" din Craiova, unde a învăţat să piloteze avioane Yak-52. Pasionat de aviaţie, după absolvire a ratat şansa să meargă mai departe, povesteşte el, după ce un angajat al Centrului de Medicină Aeronautică a "încurcat" rezultatele testelor pentru a avantaja un alt candidat. "A fost un zbucium", spune Chiană.

După ce a cochetat cu ideea de a urma Filologia, până la urmă a decis să se înscrie la o şcoală militară, mai precis la Şcoala de subofiţeri sanitari de la Focşani (1991-1993), fiind pasionat şi de biologie. La absolvire, a fost repartizat pe unul dintre cele două locuri disponibile în spitalele militare, tocmai la Oradea, unde avea să se stabilească, să se căsătorească şi să-şi întemeieze o familie.

Din 1993 până în 2012, a lucrat la Spitalul Militar din Oradea, întâi ca subofiţer sanitar în laboratorul antiepidemic, iar apoi, din 2001 - după demilitarizarea mai multor instituţii, ca parte a programului de aderare la NATO - a fost trecut în rezervă, continuând munca din postura de civil.

Departe, în Africa

"Mă consider un temerar. Am fost mereu gata pentru provocări", povesteşte noul manager al Spitalului Municipal, acum unitate anti-Covid. Şi nu sunt vorbe-n vânt. În 1996, pe când avea 23 de ani, doctori cu care lucrase i-au propus să se alăture unei echipe medicale româneşti trimise în Angola - ţară aflată în război civil şi într-o stare de sărăcie profundă - într-o misiune de menţinere a păcii a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), numită Angola Verification Mission III.

Timp de şase luni, Laurenţiu Chiană (foto) a trăit experienţe cât alţii într-o viaţă. "Era un spital militar de campanie, constituit exclusiv din corturi, plus câteva maşini de laborator. Misiunea noastră era să asigurăm facilităţi medicale pentru personalul ONU, dar şi populaţiei angoleze", povesteşte biologul.

Deşi oficial munca lui era în laborator, în spitalul de campanie făcea de toate. "După ce explodau mine antipersonal, veneau camioane cu răniţi, cu picioarele şi mâinile flendurând. Asistentele de la Chirurgie n-au mai rezistat, aşa că am mers noi, bărbaţii. Când cele două fierăstraie ortopedice s-au rupt, într-unul dintre cazuri, am sterilizat la flacără bomfaierul şi l-am folosit pentru tăierea osului femural. Omul acela trăieşte şi azi...", povesteşte Laurenţiu Chiană.

Război şi foamete

În Angola, managerul de azi obişnuia să participe şi la evacuări medicale, cu o mică dubiţă a ONU, către aeroport, de unde pacienţii plecau către spitalul militar din Pretoria (Africa de Sud). Odată, s-a oferit să însoţească un convoi de ajutoare ONU, cu ulei de măsline şi săpun, într-o zonă tribală, dar pe drum au scăpat cu greu de ameninţările cu arme ale "poliţiştilor" clandestini, care voiau să fure conţinutul convoiului.

În Angola, foametea era mare. "Cum săpunul era cu miros de căpşuni sau de alte fructe, unii au început să-l mănânce", îşi aminteşte militarul în rezervă. Întorşi la bază, soldaţii români adunau resturile de mâncare şi le dădeau peste gard copiilor din zonă. Era o bătălie atât de mare pentru mâncare, încât au apărut şi tineri înarmaţi care o revendicau şi o vindeau apoi.

"In the Service of Peace"

În misiunea din Angola, Laurenţiu Chiană a fost responsabil şi cu sănătatea soldaţilor, ca asistent în laboratorul antiepidemic. Este mândru şi acum că - spre deosebire de alte serii - nu i s-a îmbolnăvit niciun coleg de malarie, holeră ori de alte boli infecţioase, atât de comune în zonele acelea.

"Am impus reguli. Una era aceea că toţi trebuiau să-şi ia pastila anti-malarie în faţa mea la micul dejun", povesteşte el. Una peste alta, experienţa a fost de neuitat: "A fost momentul maxim de acumulare de cunoştinţe. Eram tânăr şi aveam responsabilităţi de neimaginat pentru unii".

Pentru felul în care a făcut faţă misiunii, Laurenţiu Chiană a fost decorat cu medalia Naţiunilor Unite (foto), pe revers fiind inscripţionată menţiunea "In the Service of Peace", adică "În slujba păcii".

Salvatorii refugiaţilor

Ani mai târziu, reputaţia câştigată în Angola l-a recomandat pentru a participa la o nouă misiune, de data aceasta sub egida NATO. În 2000, timp de circa două luni, a făcut parte dintr-o echipă medicală restrânsă trimisă din România în Albania (zona Zall-Herr), alături de unele din Grecia, Turcia şi Ungaria, în exerciţiul militar numit "Cooperative Dragon".

Între altele, militarii aveau misiunea de a acorda ajutor medical refugiaţilor din Kosovo, zonă de conflict. "În drum spre Tirana, refugiaţii auzeau de această unitate. Veneau toţi fiindcă primeau hrană, dar mai ales îngrijiri medicale". Îşi aminteşte cum echipa românească a reuşit să salveze o femeie subnutrită, căreia nu i se dădeau prea multe şanse de supravieţuire. "În Armată am făcut medicină de campanie. În vreme de război nu eşti de o anumită specialitate, eşti de toate...", explică el.

După "Cooperative Dragon", comandantul albanez al spitalului mobil a transmis mulţumiri scrise Ministerului Apărării Naţionale, menţionându-i nominal pe cei patru români care au contribuit la salvarea mai multor persoane şi pe care "oamenii din Zall Herr nu-i vor uita niciodată".

O nouă provocare

Din 2001, Laurenţiu Chiană a trecut în rezervă, fără a face demersuri pentru a primi pensie militară. Orădeanul a continuat munca în domeniul medical, întâi la Spitalul Militar, apoi într-un laborator privat de analize, pe care l-a preluat şi dezvoltat alături de soţia sa, Laura. "La Spitalul Militar, am căpătat experienţă pe toate palierele: laborator, ORL, Primire Urgenţe, Terapie Intensivă, Radiologie. Am experienţă la patul bolnavului, nu doar în laborator", spune noul manager de spital.

În perioada următoare, îşi propune să se folosească atât de experienţa militară, de cea din spital, cât şi de cea din domeniul privat pentru a conduce "onest, responsabil, eficient" Spitalul Municipal. "Sunt dator Oradiei. M-am format în Oradea şi consider că pot să dau înapoi din experienţa mea profesională". Pentru început, are la dispoziţie 6 luni să o facă...


FĂRĂ INTERPRETĂRI
Demisie din Consiliul Local

Laurenţiu Chiană a preluat în 2011, alături de soţia sa, laboratorul de analize medicale Humanamed de pe strada Tudor Vladimirescu. Din 2016, după ce a fost ales consilier local pe lista PNL, a renunţat la funcţia de manager al clinicii. După ce a preluat, de la 1 februarie, funcţia de manager interimar al Spitalului Municipal, a renunţat şi la calitatea de angajat (ca biolog) al laboratorului. "Nu doresc să existe interpretări de niciun fel", explică acesta.

După ce în spaţiul public au apărut unele comentarii în acest sens, soţia sa, Laura Chiană, managerul laboratorului, a subliniat că Humanamed nu a avut şi nici nu are contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, astfel că nu decontează servicii medicale din bani publici, şi, în plus, nu are nicio colaborare cu Spitalul Municipal.

Pentru a-şi putea îndeplini noile atribuţii, Laurenţiu Chiană va demisiona şi din Consiliul Local, după ce în toamnă a primit un nou mandat, al doilea, din partea orădenilor. În ceea ce priveşte pregătirea, pe lângă şcoala militară, liberalul a absolvit Colegiul Universitar Medical, ca asistent medical specializat, este licenţiat în Biologie şi are un master în "managementul serviciilor de sănătate", pregătindu-şi acum doctoratul în Biologie.