Fostul manager al Spitalului Malaxa din Capitală, Florin Secureanu, deconspirat de jurnalistul Cătălin Tolontan că i-a cumpărat iubitei bijuterii şi şi-a făcut vilă din banii unităţii, a fost reţinut vineri seară pentru 24 de ore de către DNA, pentru luare de mită şi delapidare, ambele în formă continuată.

"Inculpatul Secureanu Florin - Adrian urmează să fie prezentat la data de 10 decembrie 2016, Tribunalului Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile", a anunţat, vineri seară, biroul de presă al DNA.

După cum se ştie, dezvăluirile publicate de tolo.ro au generat atât demiterea managerului, la începutul săptămânii trecute, cât şi percheziţii ale procurorilor DNA, astfel că, audiat, vineri, timp de mai multe ore, Secureanu a ajuns după gratii.

"În perioada mai 2009 – noiembrie 2016, suspectul Secureanu Adrian Florin a conceput şi a pus în aplicare o schemă prin care sustrăgea repetat (aproape zilnic) sume de bani din casieria spitalului. Din probele administrate a rezultat că s-au emis facturi pentru un număr de 1075 zile, ceea ce înseamnă că suspectul şi-a însuşit, în 1075 de zile, sume de bani din patrimoniul spitalului. Suma totală delapidată este evaluată la 1.944.594 lei, ceea ce reprezintă şi prejudiciu cauzat spitalului clinic Nicolae Malaxa", se arată într-un comunicat al DNA.

Procurorii au reţinut că, pentru a justifica în documentele financiar-contabile ale spitalului sumele de bani astfel delapidate, Secureanu a cerut personalului din subordine (serviciul financiar – contabil, serviciul achiziţii, serviciul administrativ), să întocmească în fals documente justificative (facturi şi chitanţe).

"În acest scop, directorul spitalului s-a folosit de două societăţi comerciale cu un comportament fiscal neadecvat, care figurau fictiv ca furnizori de consumabile IT şi prestatori de servicii de reparaţii şi mentenanţă calculatoare ai spitalului. În realitate, aceste două societăţi nu au avut niciodată contracte cu spitalul clinic Nicolae Malaxa şi în consecinţă nu au prestat niciun serviciu şi nu au livrat niciun fel bunuri instituţiei publice", arată procurorii.

Totodată, în perioada 20 mai 2011 – noiembrie 2016, fostul manager a pretins, în mod repetat, unei societăţi comerciale care avea atribuite contracte de achiziţie directă cu spitalul, să îi plătească o serie de deplasări pe care el şi apropiaţi ai săi le făceau în străinătate şi în ţară. Astfel, societatea comercială a plătit unei agenţii de turism suma de 801.138 lei pentru un număr de 470 de deplasări ale suspectului şi ale apropiaţilor săi. "Serviciile turistice de care a beneficiat managerul spitalului şi apropiaţii săi, plătite de societatea care avea contracte cu spitalul, au constat în achiziţionarea de bilete avion, cazare, închirieri auto, mic dejun, etc. Destinaţiile au fost variate, atât în Europa, America, Asia, cât şi în România", mai precizează procurorii.

Secureanu a fost manager al spitalului Nicolae Malaxa în perioada 2007 până la data de 29 noiembrie 2016, fiind numit în funcţie de către Primăria Municipiului Bucureşti, autoritate publică în subordinea căreia se află spitalul. El a fost demis de primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, în urma dezvăluirilor tolo.ro, care a arătat cum managerul transformase unitatea în propria-i feudă. Revoltător este că problemele au fost ţinute "sub preş" ani de zile de angajaţi, deşi aceştia erau umiliţi şi şantajaţi constant de manager.

Multilateral dezvoltat

Născut la 30 noiembrie 1964, Secureanu a început la vârsta de 28 de ani, în 1992, studiile la Facultatea De Medicină Generală din cadrul Universităţii Titu Maiorescu, finalizându-le în 1999. În timpul studiilor universitare, el a fost pe rând fiziokinetoterapeut la Dinamo (1993 - 1996), supervisor la Panaceea Health Club Beirut - Liban (1996), iar din 1997 până în 2001 a fost supervisor Health Club, Hilton Bucureşti - Centrul de sănătate. În perioada 2000 - 2002, a obţinut competenţe în Ecografie generală.

În intervalul 2006 - 2007 a urmat cursurile Şcolii Naţionale de Management Sanitar, obţinând diploma de manager de spital, dar între 2005 şi 2008 a urmat şi un masterat în Managementul Sănătăţii Publice şi Serviciilor Medicale la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila". Cu toate acestea, Secureanu scrie în CV că în perioada 2000 - 2007 a obţinut diploma de doctor în Ştiinţe Medicale, tot la UMF, în acelaşi interval obţinând-o şi pe cea de Medic Specialist Chirurgie Generală, el fiind şi "asistent cercetare Chirurgie generală", notează Digi24.ro.

De asemenea, în 2010, menţionează în CV un curs de Securitate şi diplomaţie, la Institutul Diplomatic Român, iar între 2010 şi 2012, un master în Ştiinţe politice – securitate şi diplomaţie, la Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative, şi un MASTER în Management educaţional în cultura de securitate la Academia Naţională de Informaţii "Mihai Viteazu".

Florin Secureanu consemnează în CV acreditări în laserterapie şi moxibustie (n.r. - procedeu din medicina tradiţională orientală asociat uneori acupuncturii). 

Ca experienţă profesională, Secureanu a trecut calitatea de şef de lucrări la Catedra de Genetică şi Imunologie de la Universitatea "Titu Maiorescu" (din 2008), medic specialist/asistent Cercetare Chirurgie Generală la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (din 2000), medic specialist Chirurgie Generală la acelaşi spital (din 2010), iar din 2007 era manager al Spitalului Nicolae Malaxa.

Secureanu a fost co-autor la două lucrări de medicină având ca temă genetica umană (curs şi manual de lucrări practice), dar şi alte lucrări, intitulate "Managementul unităţilor sanitar", "Purtătorul de cuvânt", "Managementul comunicării în unităţile sanitare" şi "Comunicare de criză". El a scis însă şi despre "Mecanismele reîncarnării" şi despre "Universurile paralele şi ierarhiile superioare".

"În calitate de manager comunicarea este importantă, având în subordine 240 de angajaţi, munca în echipă este esenţială pentru a performa", scrie el în CV-ul postat pe site-ul Spitalului Malaxa. Secureanu se descrie ca fiind "onest, serios, responsabil, disciplinat şi sociabil", cu "abilitate în comunicare şi lucru în echipă", "capacitate de adaptare la situaţii diverse şi neprevăzute". El se consideră ca fiind caracterizat şi de "abilitatea de a lucra în condiţii de stres", de "asumarea responsabilităţilor".

Secureanu susţine că are "perspicacitate în anticiparea şi rezolvarea problemelor cu grad ridicat de dificultate", "spirit analitic, intuitiv şi organizator" şi că este o persoană dinamică şi hotărâtă. Fostul manager de la Malaxa afirmă că are "competenţe şi aptitudini organizatorice", "creativitate, capacitate de a învăţa rapid şi de a rezolva orice problemă dificilă", "cunostinţe de managementul timpului, managementul resurselor umane, teoria organizării şi marketing, cunoştinţe de negociere".