Produse alimentare expirate, ambalaje deschise fără a se ține evidența perioadei în care alimentele rămân bune pentru consum și alte alimente fără etichete care să ateste dacă sunt bune sau nu, acestea sunt câteva dintre problemele pe care Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Bihor le-a găsit marți în timpul unui control făcut în restaurantul orădean Black Wolf, din complexul comercial Lotus Retail Park.

Verificările au fost făcute după ce pe Facebook a fost publicată o înregistrare video din interiorul restaurantului, care arăta nereguli precum gândaci de bucătărie mișunând. Comisarii CJPC Bihor au mers în control și au constatat că această problemă nu există, dar în schimb au găsit altele. De altfel, pare că imaginile cu gândaci au fost filmate în luna iunie, când restaurantul a avut un grup de elevi în practică.

„Autosesizându-se din mediul online, ca urmare a unei postări video pe o rețea de socializare, având în vedere posibila afectare a unui număr semnificativ de consumatori, reprezentanții Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Bihor (CJPC BIHOR) au desfășurat în data de 24.09.2024 o acțiune de verificare la unitatea de alimentație publică Black Wolf - Aster Premium SRL”, a transmis instituția.

Cele mai grave nereguli depistate sunt produse cu data durabilității minimale depășite sau fără elemente de identificare care să lămurească dacă sunt sau nu expirate, produse cu starea termică schimbată sau cu suspiciunea că nu au stat la congelator sau la frigider, cum ar fi trebuit.

Concret, comisarii au găsit crenvurști, slănină afumată și preparate gătite (dovlecel pane, vinete, paste, chifteluțe marinate) expirate, borcane sau cutii cu măsline și anșoa pentru care nu s-a ținut evidența deschiderii, astfel că nu se poate stabili dacă mai sunt în termenul de utilizare, somon congelat care a fost decongelat pentru porționare și apoi recongelat și șuncă de tipul prosciutto cotto și prăjitură Amandina despre care nu se știe când expiră.

Imagini din timpul controlului CJCP de marți:

Pe lângă acestea, comisarii CJCP Bihor au mai găsit spații frigorifice cu grătare ruginite, în care se țineau băuturi, alimente și preparate gătite, și au văzut că angajații nu respectă procedurile privind evidența temperaturilor din spațiile frigorifice. De asemenea, au găsit în bucătărie ustensile neprofesionale, care nu pot fi dezinfectate corespunzător.

Restaurantul a primit de la CJPC Bihor două amenzi contravenționale, în valoare totală de 30.000 lei, și un avertisment. În plus, s-a dispus ca frigiderele neconforme să nu mai fie folosite până la remedierea deficiențelor și s-au oprit definitiv de la utilizare alimentele neconforme, în valoare totală de aproximativ 550 lei.

„Comisarii CJPC Bihor vor continua acțiunile de verificare a respectării drepturilor consumatorilor și, așa cum am demonstrat în diverse cazuri, indiferent de operatorul economic, vor fi luate măsuri urgente de conformare, inclusiv sancțiuni contravenționale complementare”, a transmis instituția.

Bihorenii care vor să facă reclamații către Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Bihor pot să contacteze instituția online, pe site-ul www.anpc.ro, fie personal la sediul din Oradea, str. Evreilor Deportați nr. 4A1 sau la numărul  de telefon 0377-755.359.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!