Nouă zile. Atât a rezistat în funcţie liderul PSD Bihor, Ioan Mang, instalat ministru al Educaţiei lunea trecută, ca o a doua încercare după eşecul unei prime nominalizări făcute de premierul Victor Ponta, în persoana rectroului Universităţii Creştine Dimitrie Cantemir.

Iată că nici a doua încercare a Guvernului nu s-a dovedit trainică. În urma scandalului din ultima săptămână, în care a fost implicat fiind acuzat că a semnat nu mai puţin de 7 lucrări plagiate, Ioan Mang şi-a dat, marţi, demisia din funcţia de ministru al Educaţiei.

Numeroase voci au cerut public demisia ministrului, din presă, politică sau universitari din centre ca Cluj-Napoca, Bucureşti sau Timişoara. Pe de altă parte, Emil Boc a anunţat că PDL va depune o moţiune simplă la Camera Deputaţilor împotriva lui Ioan Mang.

Ponta crede în Mang

Anunţul demisiei lui Mang a fost făcut de premierul Victor Ponta, într-o declaraţie publică, şi a fost justificată nu atât prin faptul că profesorul universitar ar fi încălcat normele legale şi morale ce condamnă plagiatul, ci prin faptul că timpul necesar verificării acuzaţiilor este prea mare.

"Din punctul meu de vedere domnul Mang are mâinile dezlegate să-şi poată apăra imaginea şi munca de atâţia ani. Sunt convins că în zilele următoare, fără a avea presiunea acestei funcţii, va restabili adevărul", a declarat premierul. Victor Ponta a declarat că, în loc să stabilească un termen scurt de analiză a acuzaţiilor care i se aduc bihoreanului, Comisia de Etică şi-a luat un răgaz până pe 15 iunie, "în condiţiile în care pe 11 iunie începe examenul de Bacalaureat". "Probabil ţinta adevărată este modul în care vom organiza Bacalaureatul", a mai spus prim-ministrul, precizând că "probabil de mâine vom începe să află că acuzaţiile care i se aduc lui Ioan Mang nu se susţin".

"Vreau să-i spun domnului Mang că regret situaţia în care l-am pus, se pare că este un scaun electric la Ministerul Educaţiei şi trebuie să vedem cine va dori să se mai aşeze pe el", a afirmat premierul. El a arătat că viitorul ministru al Educaţiei va fi desemnat în urma unei "consultări cât mai largi", dar că nu va accepta niciodată lecţii de moralitate sau bună guvernare de la preşedintele PDL, fostul premier Emil Boc, cel care după un an şi jumătate "de la frauda din Parlament" o are mereu alături pe Roberta Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor. "Cred că un pic de bun simţ din partea celui care ridică piatra ne foloseşte tuturor. Este foarte important şi cine lansează critici", a adăugat Ponta.

"Am discutat cu preşedintele Traian Băsescu şi am făcut propunerea, pe care a acceptat-o imediat, ca în perioada următoare, în termenul 45 de zile prevăzut de Constituţie, un alt ministru al Guvernului, ministrul delegat pentru dialog social, domnul Liviu Pop să asigure conducerea Ministerului Educaţiei şi organizarea examenului de Bacalaureat", a spus Ponta.

De dragul Guvernului

La rândul său, Ioan Mang şi-a explicat retragerea nu prin recunoaşterea vreunei culpe, ci prin accea că rămânerea în funcţie ar fi dăunat imaginii Guvernului, astfel că era dator să facă pasul în spate. Imaginea a fost şi motivul pentru care Mang a spus că nu a aşteptat rezultatele analizelor Academiei Române şi a Comisiei Naţionale de Etică în cazul său.

"Iniţial aşa a fost intenţia să aşteptăm mai întâi dovada nevinovăţiei în cadrul acestor comisii, dar am constatat că şi după ce domnul prim-ministru a solicitat analiza acestor lucrări, atacul a continuat şi se extinde în întreaga Europă. Practic, nu cred că este cazul ca pentru un lucru de care nu sunt vinovat şi care se va dovedi în final să afectăm imaginea Guvernului aşteptând până în 15 iunie să fim atacaţi în continuare", a afirmat ministrul demisionar.

Totodată, şeful PSD Bihor a reiterat ideea că este victima unei campanii cu iz politic, orchestrată de opoziţie şi care şi-ar avea cauza în neregulile mari descoperite la Minister. Întrebat de ce nu şi-a dat demisia mai devreme, dacă nu dorea să strice imaginea Guvernului, Mang a spus că a trăit cu speranţa că atacurile se vor opri.

"Atunci am crezut că totul este un atac politic, cum este şi astăzi, dar că se va opri în momentul în care sunt sesizate aceste comisii", a precizat Ioan Mang, adăugând că nu are nimic să-şi reproşeze.

În urma acuzaţiilor potrivit cărora Ioan Mang ar fi plagiat nu mai puţin de şapte lucrări ştiinţifice, mai multe persoane au cerut public demisia ministrului, printre care şi liderul PDL Emil Boc, dar şi nu mai puţin de 17 universitari din centre precum Cluj-Napoca, Bucureşti sau Timişoara. Pe de altă parte, tot Emil Boc a anunţat, luni, că PDL va depune o moţiune simplă la Camera Deputaţilor împotriva lui Ioan Mang.

Boc: Simbolul incompetenţei şi amatorismului Guvernului Ponta

"Demisia lui Mang reprezintă simbolul incompetenţei şi amatorismului Guvernului Ponta. Mang şi-a dat demisia în urma acuzelor publice de plagiat care nu mai puteau fi contestate. Ponta trebuie să îşi asume răspunderea pentru că a generat cea mai gravă criză din educaţie din ultimii 20 de ani, a avut două nominalizări la Educaţie şi a lăsat Bacalaureatul cu interimat, este de neacceptat această situaţie. După aceste nominalizări, cred că Ponta trebuie să îşi asume public situaţia şi incapacitatea de a propune un Guvern competent", a declarat, marţi seară, într-o conferinţă de presă, preşedintele PDL, Emil Boc.

Boc a afirmat că Victor Ponta "a propus cel mai incompetent şi, să vedem, cel mai corupt Guvern din istoria României". "Avem trei remanieri deja într-o săptămână. Legea Educaţiei e jucată la ruleta rusească de amatorismul Guvernului Ponta. Ponta e captiv intereselor din educaţie, îi cer public să ofere stabilitate educaţiei", a afirmat Boc.

Citeşte povestea completă a acuzaţiilor de plagiat care i se aduc lui Ioan Mang în articolul: Ministrul Mangleală