Ziua României, celebrată cu piciorul pe acceleraţie. Aşa au făcut zeci de şoferi orădeni luni, participând la marşul auto iniţiat de Asociaţia Descoperă România 4x4 pentru al patrulea an consecutiv.

Şoferii au început marşul pe drumul ce leagă Sânmartinul de Oradea şi au condus până în Episcopia Bihor, apoi retur spre centrul municipiului. Indiferent că erau la volanul unor maşini de teren sau autoturisme, toţi au avut ceva în comun: maşinile decorate cu steagul României.

În plus, antemergătorii participanţilor au dat la maxim în difuzoare cântece patriotice, astfel că din Nufărul până în Episcopia a răsunat imnul României ori "Treceţi batalioane".

Deşi i-au pus pe ceilalţi şoferi din trafic să aştepte până când au trecut ei, şoferii din marş au fost claxonaţi în semn de felicitări. Ba chiar un echipaj al Poliţiei Rutiere, cu care participanţii s-au întâlnit întâmplător în Centrul Civic, i-a felicitat. "Bravo, băieţi, felicitări!", a spus omul legii în megafon, salutându-i pe şoferi şi cu mâna pe geam, dar şi cu sunetul sirenei roş-albastre.

Tototdată, până şi utilajele RER Ecologic Service care s-au întâlnit cu şoferii din marş au claxonat în semn de solidaritate.

După ce au dat o tură prin întreg oraşul, şoferii au parcat maşinile în Piaţa Ferdinand şi au pornit apoi într-un marş pedestru pe pietonala orădeană.

De data aceasta, antemergători le-au fost doi călăreţi cu cai negri, copii îmbrăcaţi în costume populare şi o trupă de muzicieni, care au cântat live cântece patriotice. Cu mic, cu mare, participanţii la marşul pedestru au ignorat ploaia şi au fluturat un steag uriaş, lung de 25 de metri.

Cu toţii au promis că vor celebra şi anul viitor Ziua României prin astfel de manifestări patriotice.