Sunt orădean get-beget, trăindu-mi copilăria în acest oraş în anii ’70-’80. Bunicul a construit casa în care am crescut, într-o zonă liniştită, azi centrală.

Deşi era o perioadă în care duceam lipsă de multe bunătăţi şi de libertate, cu drag îmi aduc aminte de vremurile acelea. Aveam vecini de vârsta mea, Feri, Öcsi, Viorel, Lajos, Tibi, Mircea, Gyuri. Eram o gaşcă unită. Nu se punea problema comunicării: noi, maghiarii, am învăţat limba română de la Viorel şi Mircea, iar ei, prietenii noştri români, învăţau ungureşte jucându-ne.

Dacă unul dintre noi avea o problemă, eram solidari. Nu ne putea dezbina nimic şi nimeni. Trăiam într-un oraş multietnic tolerant. Cu toţii eram mândri că suntem orădeni.

La fel a fost şi în decembrie 1989. Mulţi îşi amintesc de sentimentul fraternităţii care ne-a cuprins pe mulţi, în acele zile în care am crezut că am scăpat de un rău imens. N-o să uit niciodată clipele magice din faţa Primăriei. Eram, în sfârşit, orădeni liberi!

A trecut o vreme de atunci. Astăzi, se găsesc bunătăţi, avem libertate. Dar sentimentul solidarităţii, empatia unuia faţă de celălalt a suferit. Din toate părţile vin impulsuri care şterg unitatea dintre oameni. Suntem fragmentaţi în grupuri şi grupuleţe, divizaţi în naţionalităţi prezentate de unii ca duşmane. Partidele politice ne despart în entităţi care se războiesc. Oamenii sunt manipulaţi de grupuri de interese. Dar de fapt suntem în continuare orădeni care lucrăm la fel şi împărţim aceeaşi supărare când în oraş nu este apă caldă.

Sunt mult mai multe lucruri care ne leagă decât cele care ne despart. Dacă credem în viitorul prosper al acestui oraş, şi trebuie să credem, să nu-i lăsăm să ne dezbine! Să rămânem orădeni toleranţi, care sar în ajutorul vecinului.

Poate sunt idealist, dar cred că aşa se va întâmpla. Orădean eşti nu prin buletin, ci prin comportament. Îmi doresc să avem toţi vecini cum am avut eu pe vremuri. Să rămânem oameni în orice situaţie şi să încercăm să facem ceva, pentru a fi mândri că suntem orădeni.

Zatykó Gyula
Preşedinte PPMT Bihor