"Mi se pare extrem de gravă această ingerinţă a politicului în domeniul academic şi această încălcare a autonomiei universitare", a declarat Mang, conform unui comunicat de presă, precizând că nu conotaţia etnică e gravă, ci faptul că o formaţiune politică poate determina Guvernul şi Ministerul Educaţiei să înfiinţeze o facultate. "În locul UDMR, putea fi orice alt partid politic, problema de fond rămânea la fel de gravă: cum îşi permite o formaţiune politică să intre cu bocancii în viaţa universitară şi, sfidând ceea ce se întâmplă acolo, să impună o decizie care nu este pe deplin acceptată chiar de către cei cărora li se aplică respectiva decizie?", se întreabă senatorul PSD.
Totodată, Mang acuză că nota de fundamentare a proiectului e una mincinoasă, dat fiind că se face precizarea că proiectul a fost consultat cu Consiliul Naţional al Rectorilor. "Conducerea UMF din Târgu Mureş a fost forţată, nu consultată să accepte decizia luată la nivel politic între PDL şi UDMR", precizează Mang.
Senatorul mai spune că dacă HG-ul va fi adoptată, USL o va ataca în contencios.
În final, sub titlul "o glumă a istoriei", Mang mai face o precizare: în februarie 2002, la Cluj Napoca demarat un protest public virulent împotriva ideii de segregare în Universitatea Babeş-Bolyai şi celelalte universităţi. "Cel care a prezentat acest protest era un tânăr conferenţiar care se numea Cătălin Baba. Astăzi, acelaşi domn, ajuns între timp ministru al educaţiei, face presiuni asupra universitarilor de la Târgu Mureş (că le taie banii de finanţare) pentru a accepta o soluţie negociată politic şi care nu are nimic de a face cu interesul educaţional", încheie Mang.