Preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, încalcă în continuare legea şi blochează accesul jurnaliştilor BIHOREANUL la conferinţele de presă pe care le susţine la partid.

Joi, la sediul organizaţiei, din Piaţa 1 Decembrie, a programat o astfel de întâlnire, dar subalternul său, Victor Papp, care de regulă transmite invitaţiile prin SMS către jurnalişti, n-a anunţat şi BIHOREANUL. De altfel, încă din luna ianuarie, Ioan Mang a spus că va boicota redacţia şi nu o va mai invita la conferinţele de presă, nemulţumit de dezvăluirile făcute de BIHOREANUL.

Totuşi, reporterul BIHOREANULUI a mers joi, la conferinţa de presă a lui Mang, iar la finalul acesteia l-a întrebat pe preşedintele social-democraţilor bihoreni dacă va continua cu atitudinea cel puţin nepoliticoasă de a boicota redacţia.

„Atunci când îşi va reveni ziarul ăsta în ceea ce priveşte realitatea, atunci vom discuta. La conferinţă de presă sunt obligat să vă invit? Încă o dată: nu sunt întâlniri publice aici, nu se ţin din bani publici. Este o conferinţă de presă la care chem pe cine vreau”, a spus Mang, confirmând aşadar că BIHOREANUL nu va fi nici pe viitor anunţat despre conferinţele partidului.

Total neelegant, preşedintele PSD Bihor i-a replicat jurnalistului că n-are motive să se plângă, atâta vreme cât a aflat totuşi de conferinţa de presă şi, deşi a venit neinvitat, nu a fost dat afară: „Deocamdată aţi fost prezentă, nu v-a dat nimeni afară. Dacă nu aţi fost chemată, de ce aţi venit?”.

Întrebat dacă i se pare firesc ca un jurnalist al unei instituţii media locale să fie nevoit să pândească pentru a afla dacă va avea loc sau nu o conferinţă de presă a partidului de guvernământ, Mang a replicat arogant: „Pândiţi-ne!”.

Prin oprirea accesului jurnaliştilor la conferinţele pe care le organizează, PSD Bihor încalcă flagrant Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţii publice, căreia se supun şi partidele politice, care sunt finanţate din bani publici, primind subvenţii de la bugetul de stat, în funcţie de numărul de deputaţi, senatori şi aleşi locali, cel mai mare beneficiar fiind chiar PSD. Legea prevede explicit că autorităţile, instituţiile şi partidele „au obligaţia să informeze în timp util mijloacele de informare în masă asupra conferinţelor de presă sau oricăror alte acţiuni publice organizate de acestea” şi că nu pot interzice accesul jurnaliştilor la aceste evenimente, şi în niciun caz pentru opiniile exprimate de aceştia. 

PSD Bihor încalcă şi Ordonanţa 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, care sancţionează "orice deosebire, excludere, restrictie sau preferinta, pe baza de rasa, naţionalitate, etnie, limba, religie, categorie socială, convingeri (...), precum si orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrangerea, înlăturarea recunoasterii, folosinţei sau exercitării, în condiţii de egalitate, a drepturilor omului si a libertăţilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social si cultural sau în orice alte domenii ale vieţii publice".

În final, şeful PSD a reiterat că are o problemă cu articolele care apar în BIHOREANUL, care ar conţine informaţii nereale, fără însă a da exemple concrete, cum de altfel niciodată nu a transmis un drept la replică redacţiei, nici nu a făcut vreo plângere privind presupuneri defăimări. În schimb, a făcut, cu aceeaşi aroganţă, o previziune despre viitorul redacţiei: „O să vedeţi, când n-o să mai fie Bolojan primar, ziarul ăsta o să moară!”.