Noi contre între membrii coaliţiei de guvernare. Şeful PSD Bihor, Ioan Mang, s-a legat de declaraţiile ministrului Sănătăţii Eugen Nicolaescu vizavi de desfiinţarea direcţiilor judeţene de sănătate publică şi înlocuirea lor cu direcţii regionale ce ar urma să fie înfiinţate în marile centre universitare.

"Dacă tot nu ştim câte regiuni vor fi şi nu ştim care vor fi atribuţiile acestora, ce vom face dacă astăzi un ministru ne spune de 8 direcţii de sănătate publică, mâine un altul ne va spune de 8, 7, 10 sau 11 agenţii naţionale de administrare fiscală sau alţii de 11 de direcţii regionale vamale, de 15 curţi de apel? La final, când va trebui să vorbim de regiuni, va fi o degringoladă totală", a declarat Mang joi, într-o conferinţă de presă.

Astfel, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor e convins că, înainte de toate, Guvernul şi Parlamentul trebuie să decidă care vor fi regiunile României şi ce atribuţii vor avea acestea.

Mang a precizat şi că regionalizarea ar trebui să ducă la descentralizare, ori ideea lui Nicolaescu vizează centralizarea, întrucât medicii, în loc să meargă la o direcţie judeţeană, ar urma să bată drumul spre una regională.

De asemenea, şeful PSD Bihor a făcut şi o comparaţie între DSP Bihor şi DSP Cluj, pentru a arăta că criteriul centrului universitar mai mare nu ar fi benefic. Astfel, în timp ce direcţia clujeană stă în chirie, cea bihoreană are un sediu propriu în care în ultimii trei ani s-au investit 20 miliarde de lei. "La DSP Bihor lucrează 119 persoane, la Cluj 108. La Oradea sunt 27 de medici, din care 5 cadre didactice universitare, la Cluj Napoca 20 de medici şi niciun cadru didactic universitar. O decizie de acest gen, dacă se va lua vreodată, va trebui să ţină cont de situaţia reală. Nu să luăm decizii din birou, fără analiză", a spus Mang.

În final, şeful PSD Bihor a făcut un apel către toţi "factorii decizionali", cerându-le ca reformele care privesc regionalizarea să se facă abia după ce se stabilesc regiunile şi atribuţiile acestora.

Pe de altă parte, senatorul PSD Florian Bodog a postat joi pe blogul personal un text pe aceeaşi temă a reorganizării sistemului de sănătate publică. Anunţând că toţi senatorii PSD au decis să nu susţină măsurile propuse de Nicolaescu, Bodog spune că ministrul nu s-a consultat cu specialiştii PSD înainte de a face aceste declaraţii.

„Guvernul USL din care face parte și domnul Nicolăescu a câștigat puterea prin votul democratic al românilor: tocmai de aceea cred că el nu trebuie să devină un mijloc de afirmare individuală, ci, dimpotrivă, să însemne valorificarea unei oportunități unice de a readuce țara pe drumul cel bun și de a asigura un trai mai bun pentru fiecare român".

În final, senatorul a cerut ca reforma în sănătate să nu se facă „pe genunchi şi în pripă", ci să aştepte să se încheie procesul de regionalizare.

Pe de altă parte, în aceeaşi conferinţă de presă, Ioan Mang a anunţat că în perioada următoare, într-o zi încă nestabilită, va avea loc conferinţa judeţeană a PSD Bihor. Cele 99 de organizaţii vor avea, în total, 575 de delegaţi, din care 154 sunt din Oradea. Până acum, singurul candidat la şefia PSD Bihor este Ioan Mang, însă candidaturile se pot depune până vineri inclusiv.