Preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, spune că social-democraţii români îl vor pe Liviu Dragnea premier, dar că o decizie privind persoana nominalizată îi va aparţine chiar acestuia.

"PSD încă nu a decis nicio persoană pe care să o nominalizeze, va decide după ce se formează Parlamentul. Normal şi firesc este ca omul care este preşedintele partidului şi care a obţinut cel mai bun scor din istoria acestui partid - să formezi singur aproape 50% din Parlament nu e de ici de colo - adică preşedintele Dragnea, să aibă ultimul cuvânt. Noi dacă vom spune toţi că dânsul vrem să fie premier şi dânsul va spune nu, noi nu putem spune nimic", a declarat Mang miercuri, într-o conferinţă de presă.

Întrebat ce se va întâmpla dacă membrii PSD vor vrea pe altcineva decât pe Dragnea premier, Mang a spus că este un scenariu imposibil. "Situaţia în partid astăzi este că noi spunem Liviu Dragnea. Deocamdată dânsul nu şi-a exprimat părerea pentru că nu e cazul şi chiar ne-a atras atenţia să ne potolim, să stabilim funcţiile în Parlament şi după aceea să discutăm", a spus preşedintele PSD Bihor.

Ce are Iohannis în gât...

Mang a mai spus că Liviu Dragnea "nu are nicio interdicţie de la nicio instituţie de justiţie pentru a nu putea candida şi a fi ales la orice", iar preşedintele Iohannis va trebui să accepte situaţia. "Dacă propunerea PSD va fi Liviu Dragnea, această propunere va trebui, cu toate nodurile, tot ce are în gât domnul preşedinte, să o accepte", a spus PSD-istul.

Cât despre principiile de integritate pe care preşedintele Iohannis a declarat că le doreşte respectate, Mang le-a bagatelizat, ca şi cum acestea n-ar avea nicio importanţă pentru CV-ul viitorului premier. "Spun şi eu ce auzeam aseară de la cineva: nu este vreo lege în care să apară principiile astea de integritate la care se referă Iohannis. Vorbim de fapt de nişte dorinţe personale ale preşedintelui care nu sunt stipulate nicăieri, în nicio lege. Ce-s alea principii de integritate?", a spus preşedintele PSD Bihor.

A dat nişte telefoane...

În acest context, BIHOREANUL l-a întrebat pe Mang dacă vrea să spună de fapt că integritatea nu contează de fel în PSD şi dacă partidul are principii de integritate.

"Am spus că nu există nicio lege care să fie încălcată pe ideea de principii de integritate (n.r. dacă Dragnea va fi premier). (...) Avem şi noi principii de integritate. Dar chestiunea cu faptul că domnul Liviu Dragnea are o condamnare pentru că a făcut politică mi se pare deplasat să o treci la principii de integritate. Are o condamnare pentru că a dat telefoane şi a mobilizat lumea la vot, nu a votat dânsul nici multiplu şi nicăieri nu a zis că să voteze în locul nu ştiu cui, nu ştiu cine", a spus PSD-istul.

Când un jurnalist i-a pus în vedere că, în spaţiul public, se invocă Legea 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului, care la articolul 2 spune că pot fi membri în Guvern numai persoane care nu au suferit condamnări penale, Mang a preferat să ignore: "Dacă nu are interzis niciun drept, nu i-l poate interzice nimeni".

Cioloş să nu se atingă de Codul Fiscal!

Pe de altă parte, întrebat cum comentează faptul că Liviu Dragnea i-a cerut, marţi, premierului în funcţie Dacian Cioloş să amâne o serie de măsuri de relaxare fiscale prevăzute de Codul Fiscal şi care s-ar aplica de la 1 ianuarie 2017, şi anume reducerea TVA de la 20 la 19%, eliminarea supraaccizei la carburanţi şi a taxei pe stâlp, Mang a spus că Cioloş nu trebuie să modifice în niciun fel Codul Fiscal, ci doar să proroge câteva măsuri fiscale, pentru că le va aplica Guvernul PSD la pachet cu multe altele.

"Cioloş să nu se atingă de Codul Fiscal în vigoare. Să nu dea drumul la modificări în Codul Fiscal, că le va face noul Guvern. Nicio măsură care a fost prevăzută în Codul Fiscal de la 1 ianuarie să nu se producă, le vom face noi pe toate, la pachet", a spus Mang.

Promisiuni din gură

Întrebat, în acest context, cum îşi va îndeplini viitorul Guvern PSD promisiunile electorale care vizează reduceri de taxe ori impozite care ar trebui aplicate de la 1 ianuarie 2017, Mang a refuzat să explice concret, oferind doar o garanţie verbală. "Noi am promis şi facem tot efortul. De la 1 ianuarie 2017 am promis două lucruri: impozit zero pentru pensiile până la 2.000 de lei, şi CASS zero pentru toţi pensionarii".

În schimb, Mang a promis că viitorul Guvern PSD va avea grijă de Bihor, ba chiar le va construi autostradă. "Îi asigur pe bihoreni că PSD va finaliza autostrada Borş-Suplacu de Barcău în acest mandat, şi va avea grijă de Bihor şi bihoreni, astfel încât la finalul celor 4 ani să putem câştiga din nou alegerile, să mergem cu fruntea sus în faţa oamenilor să le cerem votul", a spus şeful PSD Bihor.