Preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, a criticat, sâmbătă, într-o conferinţă susţinută la sediul PSD Oradea, măsurile de majorare a taxelor locale anunţate de omologul său liberal, Ilie Bolojan, spunând că, deşi primarul orădean a pus creşterile pe seama celor 102 taxe eliminate de Guvernul Grindeanu, ar trebui să se uite întâi în ograda proprie.

Reacţia vine după ce Consiliul Local a aprobat joi, la propunerea executivului, majorarea taxelor de parcare, scumpirea gunoiului, a chiriilor şi concesiunilor încasate de Direcţia Patrimoniu Imobiliar, respectiv a tarifelor practicate de Administraţia Domeniului Public, măsurile fiind menite, potrivit explicaţiilor date de primarul Bolojan, să compenseze pierderile de 2 milioane euro provocate bugetului local de eliminarea celor 102 taxe şi majorarea salariilor bugetarilor cu 20% începând din luna februarie.

Mang susţine, în esenţă, că municipalitatea ar trebui să se descurce cu banii pe care îi va primi de la guvern, dacă ar avea o conducere performantă.

"Eu aici am cel puţin două observaţii. Prima este că, în condiţiile în care s-au tăiat 102 taxe, Guvernul are în buget mai mulţi bani. Şi atunci stau şi mă întreb de ce nu are şi Primăria Oradea mai mulţi bani în buget, fără să mărească nicio taxă. Apoi, sigur, din acei bani mai mulţi care vor veni în toată ţara, prin formula de distribuire a fondurilor de la ANAF, toate UAT-urile vor primi mai mulţi bani, inclusiv municipiul Oradea. Desigur, dacă domnul primar ar avea un management performant în cadrul Primăriei şi nu ar face proiectele de 2-3 ori şi nu ar realiza proiecte care se dărâmă în primul an şi unde mai trebuie să pună bani, şi nu ar trebui să plătească penalităţi pentru ceea ce face pe fonduri europene, nu cred că s-ar pune problema necesităţii măririi taxelor, care oricum în acest moment sunt cele mai mari din ţară", a susținut Mang.

Social democratul a plusat, spunând că îi recomandă lui Bolojan "să meargă şi la alţi primari, să îi întrebe cum fac, că ei nu măresc taxele locale în fiecare an". "Cred că domnul primar ar trebui mai întâi să se uite în ograda proprie şi apoi să caute motivări de acestea puerile", a spus Ioan Mang.

Citiți pe aceeași temă articolul Metoda Bolojan: Primăria scumpeşte parcările, chiriile, gunoiul şi tarifele ADP, pentru a compensa eliminările de taxe ale Guvernului Grideanu