Potrivit unui comunicat transmis marţi de biroul de presă al senatorului PSD, în prima şedinţă din noua sesiune parlamentară, Ioan Mang a adresat o interpelare scrisă ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, în problema proiectului de reorganizare a sistemului sanitar din judeţul Bihor.

În esenţă, Mang afirmă că ministrul Sănătăţii se contrazice în iniţiative. "Pe de o parte, ministerul susţine descentralizarea sistemului sanitar din România, transferând unităţile spitaliceşti în administrarea autorităţilor publice locale. Pe de altă parte însă, prin proiectul de reorganizare propus de Ministerul Sănătăţii se încalcă acest principiu al descentralizării, Ministerul impunând acestor autorităţi publice locale măsuri de comasare sau de reprofilare a unor spitale. Întrebarea mea adresată domnului Cseke a fost cum se împacă aceste două obiective: reorganizarea spitalelor impusă de Minister şi descentralizarea sistemului sanitar din România?", a scris Mang.

Senatorul a afirmat că, în contextul în care unităţile spitaliceşti cuprinse în planul de reorganizare au fost recent transferate în administrarea autorităţilor locale, normal ar fi ca autorităţile şi nu Ministerul de la Bucureşti să decidă asupra viitorului acestora, deoarece autorităţile locale îşi cunosc cel mai bine nevoile. "Dacă în cazul spitalelor din Oradea s-a întâmplat acest lucru, în celelalte cazuri din judeţul Bihor, primăriile nici măcar nu au fost consultate de către Ministerul Sănătăţii în luarea unei asemenea decizii de mare impact pentru locuitorii din zonele respective".

Potrivit proiectului de reorganizare şi reprofilare a unităţilor sanitare al Ministerului Sănătăţii, mai multe spitale la nivel naţional vor fi comasate, iar mai multe centre sociale vor fi transformate în centre de bătrâni.

În Bihor, pe lângă fuziunea spitalelor de Neuro-Psihiatrie şi TBC cu Spitalul Municipal, şi a Maternităţii cu Spitalul Judeţean, Centrul de Sănătate Valea lui Mihai se va comasa cu Spitalul Municipal din Marghita. Totodată, Spitalul Orăşenesc Ştei şi Centrul de Sănătate Bratca vor fi transformate în cămine de bătrâni.