Într-o conferinţă de presă susţinută joi la sediul organizaţiei, preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, a respins acuzaţiile lansate în spaţiul public privind modificările aduse Codului Fiscal de Guvernul condus de Mihai Tudose.

"Dacă scad salariile, nu e vina PSD"

Mang a spus că nu este adevărat că salariile românilor vor scădea, deoarece patronii nu vor mări salariile brute, odată cu mutarea contribuţiilor de la angajator la angajat. "Niciun angajator serios nu-şi permite să piardă oameni, nu se gândeşte să-l păcălească pe angajat şi să dea vina pe Guvern. Astăzi cel mai greu lucru e să găseşti oameni", a declarat Mang.

Drept urmare, a spus el, patronii care nu vor mări salariul brut vor rămâne pur şi simplu fără angajaţi, care "vor fugi la concurenţă". "Ăla care nu va mări salariul brut nu se poate numi om de afaceri, e speculant eventual", a mai spus Mang.

Preşedintele PSD Bihor a mai spus că noile măsuri din Codul Fiscal nu vor creşte "cu nimic" cheltuielile angajatorilor care şi până acum plăteau contribuţiile angajaţilor. "Pot să apară probleme la cei care n-au plătit nici până acum contribuţiile. Dar banii ăia care au fost furaţi de la angajaţi nu trebuie să rămână la asemenea patroni", a spus Mang.

Întrebat dacă este convins, astfel, că salariile românilor nu vor scădea, preşedintele PSD Bihor a spus că dacă vor fi patroni care vor da salarii mai mici, vina va fi în altă parte. "Nu din cauza măsurilor, ci pentru că firma respectivă are probleme", a declarat el, precizând şi că noile prevederi nu cresc cheltuielile angajatorilor.

"2 lei e creştere, nu scădere!"

Mang a respins şi acuzaţia că reforma se face în grabă şi fără consultări, spunând că măsura transferului de contribuţii se regăseşte în programul de guvernare al PSD, iar ordonanţa a fost publicată cu două săptămâni în urmă.

De asemenea, preşedintele PSD Bihor a spus că Uniunea Generală a Industriaşilor din România, Confederaţia Naţională a Patronatului Român şi Confederaţia Patronală a Industriilor s-au exprimat public pro-revoluţie. "Cei care nu susţin aceste măsuri sunt cei care au pierdut, cum ar fi multinaţionalele care până acum evitau plata taxelor în România", a spus Mang.

Cât despre faptul că aceste măsuri vor duce, în cel mai optimist scenariu, la creşteri de salarii derizorii, de doi lei, Mang a spus că PSD nu a urmărit, prin această revoluţie, creşterea salariilor, ci disciplina fiscală. "Totuşi, nicio creştere a salariului nu poate fi considerată derizorie, chiar dacă e de 2 lei. Sunt 2 lei primiţi, nu 25% din salariu şi pensie luaţi", a spus şeful PSD Bihor.

Nu-i de acord cu primarii

Mang n-a fost de acord nici cu criticile primarilor privind reducerea veniturilor localităţilor prin scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%. Potrivit lui Mang, de pe urma acestei decizii vor avea de câştigat unităţile administrativ-teritoriale cu salarii mici, inclusiv cele din Bihor, unde statistica arată că sunt foarte mulţi salariaţi cu salariul minim pe economie, dat fiind că acest salariu va creşte de anul viitor.

De asemenea, Mang l-a făcut populist pe primarul Ilie Bolojan, care a declarat că din cauza măsurilor fiscale Oradea riscă să nu mai implementeze cele 100 de proiecte de investiţii menite să marcheze Centenarul Unirii. "Codul Fiscal şi Liviu Dragnea nu iau nimic de la oraş (...). Există vreun orădean care poate să spună care sunt cele 100 de proiecte? Nu există, nu le are şi nu ştie nici el care sunt. Dacă le-ar fi avut, în mod sigur ar fi avut şi finanţări pentru ele", a spus Mang.   

Întrebat de BIHOREANUL cum răspunde edililor, inclusiv primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, care au criticat această măsură, Mang n-a dat un răspuns clar. Despre Firea a spus doar că s-ar fi răzgândit după ce a înţeles ce înseamnă de fapt măsura, iar despre edili că vor avea un alt beneficiu: banii din excedentul financiar anual îi vor putea folosi nu doar pentru investiţii, cum se întâmplă în prezent, ci pentru orice cheltuieli. Când, de fapt, problema tuturor edililor este că vor avea mai puţini bani pentru investiţii...