După ce, marţi seară, PNL a decis să iasă de la guvernare şi să rupă alianţa Uniunii Social-Liberale, preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, a declarat că în plan local liberalii şi social-democraţii rămân aliaţi.

"Noi vom păstra alianţele cu toată lumea la nivel local, pentru binele cetăţeanului. Vom sprijini proiectele preşedintelui Consiliului Judeţean, vom sprijini proiectele primarului, dar nu la foc automat. Adică le vom negocia, poate mai mult decât până acum", a declarat Mang miercuri, într-o conferinţă de presă. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor a completat că este posibil ca USL Bihor să funcţioneze chiar mai bine de acum înainte, întrucât proiectele vor fi mai mult discutate.

Demisii aşteptate

Întrebat de jurnalişti ce se va întâmpla cu liberalii aflaţi la şefia unor instituţii deconcentrate din judeţ, social-democratul a lăsat să se înţeleagă că aşteaptă nişte demisii, pentru că schimbări vor fi în mod cert, chiar dacă nu peste noapte.

"Dacă dânşii (n.r. liberalii) au vrut să iasă de la guvernare pentru a fi liberi şi pentru a putea critica din toate poziţiile Guvernul, iar deconcentratele sunt în subordinea Guvernului, credeţi că cineva va admite ca un director de deconcentrate să înjure Guvernul după-masa şi dimineaţa să fie plătit de Guvern? Eu mă îndoiesc", a spus Mang.

În Bihor, printre cei vizaţi se numără liberalii Daniel Negrean (Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor), Dumitru Voloşeniuc (Administraţia Bazinală de Apă Crişuri), Daniel Coraş (Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare), Nicolae Varga (Hidroelectrica Oradea) ori Gheorghe Ionuţ (Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate).

UDMR, partener de încredere

Totodată, Mang a spus că, alături de colegii de partid, regretă decizia PNL de a ieşi din Guvern. "Nu ne-am dorit ruperea USL, o regretăm şi acum. Nu avem nicio vină în faptul că cei de la PNL au pus mai presus decât USL un singur interes: de a candida din Opoziţie. Domnul Antonescu a tras concluzia că e mai bine să candideze la prezidenţiale din Opoziţie şi orice am fi acceptat noi, mai erau mâine alte şi alte condiţii, până când s-ar fi rupt alianţa", a declarat Mang.

Preşedintele PSD Bihor a transmis bihorenilor care au votat USL în 2012 că celelalte trei formaţiuni din alianţă, adică PSD, UNPR şi PC, vor continua să guverneze ţara. Mang nu a spus clar dacă UDMR va fi sau nu cooptată la guvernare, dar a declarat că Uniunea este "un partener care a demonstrat că nu-şi trădează partenerii. "Cu UDMR la guvernare, poate că unii s-ar supăra, dar sigur am guverna până în 2016", a declarat Ioan Mang.