Preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, îi ia apărarea şefului său de partid Liviu Dragnea, care joi a încasat în primă instanţă 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la Protecţia Copiilor Teleorman, susţinând că decizia vine şi ca efect al protestelor din ultima perioadă.

Într-o declaraţie făcută pentru Agerpres, liderul PSD Bihor a declarat că această condamnare a lui Liviu Dragnea arată că "avem în continuare judecători care nu respectă deciziile Curţii Constituţionale". 

"Să vedem la recurs. Sperăm ca în completul de cinci să fie judecători care ţin cont de toate prevederile Curţii", a afirmat Ioan Mang. Liderul PSD a adăugat că şi "presiunea străzii" a avut un "efect important" în luarea respectivei decizii.

Mang se alătură astfel mai multor voci din partid care au simţit nevoia să îi apărarea lui Dragnea prin diverse mesaje publice de solidarizare.

PSD a convocat pentru vineri, la ora 16.00, o ședință a Comitetului Executiv al partidului, pentru a discuta situația după condamnarea lui Liviu Dragnea.

Între timp taberele din partid se organizează. Contestatarii lui Dragnea s-au întâlnit joi seară pentru a face planul de acțiune.

De cealaltă parte, apropiații liderului PSD promovează, la fel ca Mang, punctajul de la partid. Liviu Dragnea este arătat ca o victimă politică, iar cei care îi cer demisia încalcă grav Constituția.

Presa centrală scrie că decizia judecătorilor a venit ca un şoc în partid. "Practic, nu am niciun comentariu. Nu aveam un răspuns pregătit o astfel de decizie, aveam un răspuns pentru achitare şi mi s-ar fi părut un lucru normal. În condiţiile de faţă, nu pot să spun decât că nu mi-am revenit din şocul ştirii în sine, deciziei în sine şi nu pot să spun decât că este absolut îngrozitoare această sentinţă, urmează să vorbim şi noi cu colegii şi să avem un răspuns mai ferm în ceea ce priveşte situaţia de acum", a declarat, pentru Agerpres, Codrin Ştefănescu.

Abia la câteva ore de la aflarea sentinţei, a reacţionat, printr-un mesaj, şi premierul Viorica Dăncilă, care a spus că "modul în care în România se aplică legea este încă sub influenţa arbitrariului". "Liviu Dragnea a fost condamnat pentru o faptă prevăzută de un articol pentru care există deja o decizie a CCR că trebuie modificat pentru a fi în acord cu regulile Constituţiei. Cred cu tărie în nevinovăţia  preşedintelui PSD şi îl asigur de toată susţinerea mea", a transmis Dăncilă, prin biroul de presă al PSD, în calitate de preşedinte executiv al formaţiunii.

Cu toate că decizia de joi a instanţei nu este definitivă, sunt voci care cer ca Dragnea să demisioneze de la conducerea Camerei Deputaţilor. "Domnul Dragnea trebuie să părăsească viaţa publică. Un politician cu două condamnări în Justiţie nu poate să mai stea în fruntea României şi să dicteze politica penală a statului. Pentru binele acestei ţări, pentru a rămâne într-o ordine legală şi morală, şeful Camerei Deputaţilor trebuie să renunţe la orice pârghie de putere", a scris Dacian Cioloş, pe Facebook.