Preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, l-a atacat pe primarul Oradiei, Ilie Bolojan, într-o conferinţă de presă susţinută joi, pe marginea rezultatelor alegerilor europarlamentare. În premieră pentru Bihor, PSD este pe primul loc la nivel de judeţ, cu 26,48% din voturi, în timp ce PNL a adunat doar 17,71%.

"Bolojan a greşit"

După ce în campania electorală Bolojan i-a îndemnat pe orădeni să voteze cu orice partid, numai cu PSD nu, Mang îl prezintă pe edilul liberal drept un "şef de trib amnezic". "Este o greşeală pe care a făcut-o edilul municipiului, care a crezut că este un fel de şef de trib şi el spune membrilor cum să iasă la vot şi împotriva cui să voteze", a declarat Mang. Totodată, liderul PSD-iştilor bihoreni crede că, dacă persistă în a spune că PNL nu trebuie să revină în USL, ci trebuie să facă o alianţă de dreapta, Bolojan va fi sancţionat în continuare de orădeni.

"Votul de duminică arată că şi-a pierdut încrederea orădenilor şi va trebui să ţină cont de părerea acestora. Nu poţi guverna nici măcar Oradea doar cu ideile tale, fără a ţine cont de părerea celorlalţi. Eu am fost foarte supărat şi mâhnit, şi pesediştii la fel, că am văzut mesaje în clar de a se uni toată lumea împotriva PSD pentru aşa-zisa proastă guvernare între 2000 şi 2004, care a fost cea mai bună guvernare a României, recunoscută inclusiv de Traian Băsescu", a mai spus Mang.

"Cornel Popa n-a trădat"

Declaraţiile lui Bolojan că în Oradea PSD nu a făcut mai nimic l-au determinat pe Mang să spună că primarul "a avut amnezie". "Dar populaţia oraşului nu suferă de amnezie. Nu cu mult înainte, domnul primar se lăuda că a primit 57 de hectare în fostul tancodrom pentru a face parc industrial. Nu le-a primit de la Guvernul Boc, nici de la Traian Băsescu, le-a primit de la Guvernul Victor Ponta", a spus Mang, adăugând ca exemple pentru ce a făcut PSD pentru Oradea şi pasajele peste şoseaua de centură şi refacerea Podului Densuşianu.

În acelaşi timp, Mang l-a delimitat pe Bolojan de liderul PNL Bihor, Cornel Popa, cel acuzat luni, la o dezbatere de la Realitatea TV, că ar fi fost cel mai mare trădător al lui Crin Antonescu. "Cornel Popa în judeţ a obţinut 23%. În Oradea, PNL a obţinut 11%. Trageţi concluzia", a spus Mang. Întrebat dacă insinuează că Ilie Bolojan a trădat, Mang s-a rezumat să declare că "n-a trădat Cornel Popa".

Să fie USL!

Şeful PSD Bihor a mai spus că speră, la fel ca şi Victor Ponta, că "liberalii adevăraţi" vor dori refacerea USL, dar şi că este convins că Oradea şi Bihorul au nevoie de alianţa cu PSD, "pentru a putea să realizăm obiectivele pe care le au conducerea Primăriei şi a Consiliului Judeţean". Mang a mai spus că, în Consiliul Local Oradea, PSD are o singură pretenţie: "De a fi trataţi de la egal la egal, pentru binele cetăţenilor".

Liderul PSD-iştilor bihoreni a fost completat de viceprimarul Oradiei, Ovidiu Mureşan - totodată preşedintele PSD Oradea - prezent şi el în conferinţa de presă, şi care a spus că are discuţii zilnice cu primarul Ilie Bolojan şi că în Consiliul Local, de regulă, ajung doar proiectele convenite.

Pe de altă parte, Mureşan a mai spus că Oradea nu trebuie considerată un "fief al dreptei". "Cred că am risipit pentru totdeauna acele speculaţii că am venit în Consiliul Local Oradea tractaţi de PNL şi de Bolojan. (...) Fără locomotiva de tip Bolojan, PNL e, ca partid politic, mult sub PSD", a mai declarat viceprimarul.

În ceea ce priveşte o alianţă a dreptei la nivel naţional, Mureşan a spus că îi este greu să-l vadă pe primarul Ilie Bolojan de mână cu Elena Udrea pe Corso.

"Emiliane, ai răbdare!"

Despre eurocandidatul PSD Bihor Emilian Pavel, al 18-lea pe lista alianţei PSD-UNPR-PC (în condiţiile în care alianţa a câştigat 16 mandate), Ioan Mang a spus că tânărul pesedist trebuie să aibă răbdare. Asta pentru că "sunt semnale" că unul din cei 16 europarlamentari va fi comisar european, aşa că al 17-lea de pe listă va merge curând la Bruxelles. În plus, a spus Mang, cel puţin o persoană din cei 16 va dori să rămână în ţară, refuzând să nominalizeze persoana.

Pe de altă parte, şeful PSD Bihor a vorbit şi despre alegerile de la Bunteşti, pe care consideră că partidul său le-a câştigat, dat fiind că acum PSD are trei consilieri locali în comună, iar după alegerile din 2012 a avut doi. "Sunt convins că, cu această echipă, în 2016 primarul din Bunteşti va fi membru PSD", a spus Mang.

Cât despre situaţia politică naţională, Mang a spus că liberalii au luat luni "decizii caraghioase", făcând referire la alipirea la Popularii Europeni. "Demne de "Scrisoarea a treia" de Ion Luca Caragiale", a spus Mang. Politicianul a făcut o confuzie gravă, însă: fie a vrut să vorbească despre "O scrisoare pierdută" de I.L.Caragiale, fie despre "Scrisoarea a treia" de Mihai Eminescu. Cel mai probabil, Mang s-a gândit la comedia "O scrisoare pierdută", după cum ulterior a precizat că scenele actuale ale politicii româneşti se regăsesc în această operă.

Citiţi pe această temă şi articolul "Doar 5.000 de voturi: Înfrângere zdrobitoare pentru PNL la Oradea!"