Rezultatele alegerilor prezidenţiale arată că în Bihor a câştigat candidatul Alianţei Creştin-Liberale, Klaus Iohannis, cu 37,31% din voturi, urmat de cel al PSD, Victor Ponta, cu 32,24% din sufragii.

În Oradea, victoria lui Iohannis este şi mai categorică: 40,15% dintre orădenii care s-au dus la vot au pus ştampila pe candidatul ACL, în timp ce Ponta a obţinut doar 27,05% din voturile orădenilor. Mai mult, Ponta a ieşit învingător în doar două secţii din Oradea: cele în care au votat puşcăriaşii.

Ungurii-s de vină!

În ciuda acestor cifre, liderul pesediştilor bihoreni Ioan Mang a declarat cu tărie, luni, într-o conferinţă de presă, că PSD Bihor este cea mai puternică formaţiune politică din judeţ. Asta pentru că, spune Mang, Iohannis, pe lângă că a fost susţinut de două partide, PNL şi PDL, a câştigat graţie voturilor maghiarilor.

"După calculele noastre, cel puţin 7% din scorul ACL se datorează voturilor obţinute de la populaţia maghiară din Bihor. Ca urmare, ne considerăm formaţiunea politică câştigătoare, atât la nivel municipal, cât şi la nivel de judeţ", a declarat preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang.

Calculele pesediştilor se bazează pe scorurile obţinute în Bihor de candidatul UDMR Kelemen Hunor (11,8%) şi de cel al PPMT, Szilágyi Zsolt, (2,65%). Dat fiind că 25% din populaţia Bihorului este reprezentată de maghiari, PSD-iştii sunt convinşi că cei care n-au votat cu Hunor sau Szilagyi l-au preferat pe Iohannis, pe motiv că este tot un etnic minoritar.

Dovadă, spune Mang, este faptul că inclusiv în Paleu, comună cu populaţie majoritar maghiară, unde locuieşte chiar şi preşedintele UDMR Bihor, localnicii l-au votat pe Klaus Iohannis. "Declar cu mâna pe inimă: în Bihor, PSD a câştigat", a concluzionat Mang.

În acest context, preşedintele PSD a recunoscut că discută cu liderii UDMR Bihor o colaborare în cele două săptămâni de campanie, astfel încât membrii Uniunii să poarte o campanie din uşă în uşă, pentru a-i convinge pe bihorenii maghiari să voteze cu Ponta, nu cu Iohannis.

Pe trend crescător

Pesediştii au mai găsit şi alte motive să fie încrezători: la nivel de judeţ, şi-au depăşit target-ul de 30%, adunând exact 82.078 de voturi. "Am câştigat în toate unităţile administrativ teritoriale cu primari PSD şi în multe primării cu primari ACL", a spus Mang. Printre localităţile cu primari PNL sau PDL în care Ponta a ieşit victorios se numără Ştei, Ceica, Roşia, Răbăgani, Tulca ori Brusturi. În plus, a mai spus Mang, PSD Bihor este pe locul trei în Transilvania după numărul de voturi obţinute, clasmentul fiind condus de PSD Maramureş şi PSD Bistriţa.

Cât despre rezultatele din municipiul reşedinţă de judeţ, preşedintele PSD Oradea, Ovidiu Mureşan, a precizat, în aceeaşi conferinţă de presă, că "trendul crescător (n.r. al PSD) este evident", atât comparativ cu alegerile prezidenţiale din 2009, cât şi cele europarlamentare din mai, când PSD a obţinut un scor de 26%.

Mureşan a subliniat şi el importanţa voturilor maghiarilor în victoria lui Iohannis din Bihor: în 2009, acelaşi candidat UDMR la preşedinţie, Kelemen Hunor, obţinea în Oradea cu 5.000 de voturi mai mult decât a cules acum. "E clar că mai avem de muncă pe Oradea. (...) Vom contribui la victoria lui Victor Ponta. Mulţumesc orădenilor pentru modul în care au votat", a declarat viceprimarul Oradiei, adresându-le orădenilor şi rugămintea să iasă la vot şi în turul doi.

Atac la Bolojan

Şi Mang le-a mulţumit orădenilor şi bihorenilor care au votat pentru Victor Ponta "şi care au arătat că românii îşi doresc un alt fel de preşedinte". De asemenea, preşedintele PSD Bihor l-a ţinţit pe primarul Ilie Bolojan, vizavi de declaraţia edilului care i-a invitat la vot pro-Iohannis pe toţi cei care iubesc Oradea.

"Toţi iubim Oradea. Dar 60% din Oradea n-a votat cu Iohannis. Ar putea fi un semnal pentru domnul primar că cei care îl susţin sunt mult mai puţin decât cei care nu-l susţin", a declarat Mang.