Problema impozitului pe construcţii industriale, aşa-numita "taxă pe stâlp", a fost temă de discuţii şi în ultima zi de campanie electorală. Într-o conferinţă de presă susţinută vineri la sediul PSD Bihor, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor Ioan Mang şi viceprimarul Oradiei Ovidiu Mureşan au încercat să explice cum ceea ce a spus primarul Ilie Bolojan, şi anume că noul impozit are "efecte perverse", nu se va petrece.
În timp ce Mureşan a explicat că aleşii orădenilor au votat joi să dea posibilitatea firmelor din Parcul Industrial ca, în loc să plătească impozitul Guvernului de 1,5%, să plătească o taxă locală de doar 0,5%, Mang şi-a arătat neîncrederea faţă de această soluţie a Primăriei de a impune firmelor o taxă mai mică, precizând că nu este exclus ca, până la urmă, companiile să plătească un impozit cumulat, de 2%. Această discuţie s-a purtat şi în şedinţa de joi, primarul Bolojan susţinând că principiul de evitare a dublei impuneri ar trebui să le permită firmelor să aleagă ce taxă plătesc.
Mang are însă altă viziune. "Tot circul a pornit de la faptul că ia Guvernul banii, nu Consiliul Local. Eu, în locul firmelor, aş da Consiliul Local în judecată, cu care am contract că nu plătesc impozit pe clădiri trei ani de zile. Firmele din parcul industrial nu au niciun contract cu Guvernul", a declarat Mang. Mai precis, şeful PSD Bihor spune că doar Guvernul poate institui taxa pentru fabrici, nu şi Primăria, care şi-a asumat în faţa investitorilor că nu-i va impozita.
Totodată, Mang a reiterat ideea lansată joi, în timpul vizitei la fabrica Celestica, de însuşi premierul Victor Ponta, şi anume că din a doua jumătate a acestui an, graţie încasărilor din impozitarea clădirilor industriale, Guvernul va putea reduce contribuţiile asigurărilor sociale pentru angajatori. "Li se dau facilităţi de zeci de mii de euro şi li se ia 5.000 de euro", a spus Mang, pentru a sublinia că avantajele firmelor din parcurile industriale - care au primit utilităţile gratuit, dar şi felurite facilităţi fiscale - sunt mai mari decât dezavantajul noului impozit.
În plus, vicele de la CJ l-a provocat pe Bolojan să spună concret care este firma care a abandonat o investiţie de 15 milioane de euro în Oradea, Mang fiind convins că această companie nu există.
La rândul său, Ovidiu Mureşan a declarat că, deşi este important pentru Primărie să adune bani la bugetul local, marile proiecte de infrastructură ori de dezvoltare sunt finanţate cu bani de la bugetul de stat. Astfel, a sugerat vicele, nu este o problemă că banii orădenilor merg la Bucureşti, întrucât de acolo se vor întoarce iar în oraş.
Pe de altă parte, Ioan Mang şi-a acuzat aliaţii locali din PNL că au "jucat" politic cartea acestui impozit. Mai precis, problemele invocate public de primarul Ilie Bolojan legate de această taxă trebuiau discutate prima oară în alianţă, ceea ce nu s-a întâmplat.
"Nu putem accepta să fim făcuţi în toate felurile şi apoi să mergem la Bucureşti să cerem 49 de hectare ca să facem Parc Industrial din fostul tancodrom, să cerem să facă supratraversări peste centură, să continuăm Podul Desuşianu, să mai facem şi o legătură între centură şi autostradă şi în acelaşi timp să fim oamenii răi", a declarat Ioan Mang.