Liderul social-democraţilor bihoreni, Ioan Mang, i-a acuzat, luni, într-o conferinţă de presă, pe edilii Primăriei Oradea că au minţit prin omisiune când au prezentat bugetul oraşului pentru acest an şi execuţia pentru anul trecut.

Primele deficienţe prezentate de Mang au fost legate de bugetul total al oraşului. "Anul trecut ne spuneau că oraşul are un buget record de peste un miliard de lei noi. În februarie, a crescut la 1,41 miliarde, iar realizat vedem 800 de milioane", a declarat preşedintele PSD Bihor. "Nu l-am auzit pe primar să spună că ne-am realizat bugetul în procent de 70%. Ascunderea este tot un fel de minciună", a completat Mang.

Social-democratul a prezentat apoi situaţia fondurilor europene, criticând edilii municipalităţii că, în timp ce pentru 2015 preconizau că vor atrage 344 milioane de lei din fonduri UE, au reuşit să atragă doar 194 milioane de lei. "Cineva ar trebui să dea explicaţii pentru că nu a fost în stare să realizeze decât 56%", a spus Mang.

Totodată, acesta a arătat că "Guvernul PSD, ăla care nu iubeşte Oradea", a alocat Oradiei anul trecut 355 milioane de lei, mai mult decât veniturile proprii ale oraşului, în sumă de 275 milioane de lei.

În plus, Mang a scos în evidenţă şi datoriile oraşului, care a accesat un credit de 207 milioane lei. "Este aproape 70% din veniturile proprii. În mod sigur, cel mai îndatorat municipiu din România este municipiul Oradea", a concluzionat Ioan Mang.

Social-democratul l-a atacat direct pe edilul Ilie Bolojan: "Când vorbim de performanţa muncii şi a domnului primar, trebuie să vorbim şi de aceste lucruri: datorii foarte mari, fonduri UE 56% atrase din cât şi-a propus".

Pe de altă parte, întrebat ce părere are despre declaraţia omologului său de la PSD Oradea, Liviu Sabău-Popa, care săptămâna trecută a afirmat că poate discuta despre referendumul privind unificarea dintre Oradea şi Sînmartin dacă se îndeplinesc anumite condiţii, precum o linie de tramvai între cele două localităţi, Mang a răspuns senin: "A glumit domnul Sabău-Popa". Şeful PSD Bihor a spus că nu poate discuta referendumul, atât timp cât proiectul nu există concret încă.