Preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, că în şedinţa de Comitet Executiv a partidului de miercuri a fost adoptat programul "PSD respinge genocidul social", iar pesediştii au prezentat propriile măsuri anti-criză, atât pentru diminuarea efectelor acesteia, cât şi în vederea creşterii economice.

"Una dintre măsuri este impozitarea diferenţiată a veniturilor. La cei care au venituri mai mici să fie impozite mai mici, iar la cei care au venituri mari şi foarte mari, impozitul să fie mai mare", a afirmat Ioan Mang. El a adăugat că aceste măsuri ar fi "o alternativă la ceea ce a propus Traian Băsescu în calitate de preşedinte-premier, de a reduce cu 25% salariile bugetarilor şi cu 15% veniturile pensionarilor".

Mang a spus că tăierile din sectorul bugetar ar trebui făcute ţinând cont de venituri, mai ales în contextul în care "din cei 1,4 milioane de bugetari, 100.000 au salarii mai mari decât preşedintele României, cu toate că auzim de peste un an despre tăierea pensiilor şi salariilor nesimţite". "Propunerea noastră este ca aceste salarii să fie reduse şi cu 50%. Oricum, o persoană care câştigă peste 10.000 de lei de la stat cred că dacă va trăi din 5.000 de lei lunar se va descurca. Dar dacă tai 25% dintr-un salariu de 700 lei s-ar putea ca omul să nu îşi mai poată plăti apa şi căldura", a argumentat Ioan Mang.

Senatorul a mai spus că o altă alternativă la aceste măsuri ar fi plata TVA diferenţiat, mai mic pentru alimente, de pildă 9%, respectiv mare, de 25% pentru produsele de lux. "Cifrele acestea nu sunt încă stabilite", a afirmat Mang, menţionând că autorităţile ar trebui să aibă în vedere şi combaterea evaziunii fiscale, care "în anul acesta este mai mare cu 30% decât în 2009".

Pe de altă parte, senatorul a mai spus că nu are încredere în măsurile propuse de Băsescu. "Cred că vor eşua şi nu vor da rezultatele scontate. Reducerea cu 25% a salariilor la cei aproape un milion de angajaţi care au sub salariul mediu pe economie nu va da niciun rezultat în afara creşterii gradului de sărcie şi de imposibilitatea de a plăti ratele", a afirmat el.

Mang a încheiat anunţând că la şedinţa Comitetului Executiv, liderii PSD au ajuns la două soluţii: "Vom depune o moţiune de cenzură pe eficienţa efectelor sociale ale guvernării şi nu vom intra la guvernare sub nicio formă, decât în urma unor alegeri, fie ele la termen, fie anticipate".