PSD s-a sucit! După ce săptămâna trecută consilierii PSD din CL Oradea au votat pentru mutarea Muzeului Ţării Crişurilor în Cetate, preşedintele filialei bihorene, Ioan Mang, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, că PSD nu susţine mutarea MŢC.

Întrucât primarul Ilie Bolojan vrea să repună pe ordinea de zi a CL Oradea de vineri proiectul căzut săptămâna trecută la un vot, Mang a declarat că i-a cerut edilului să renunţe la această idee. "L-am rugat pe domnul primar să nu mai pună pe ordinea de zi acest subiect, întrucât PSD nu susţine mutarea Muzeului în Cetate", a declarat preşedintele PSD Bihor.

Vizită de lămurire

Decizia a fost luată după ce, marţi, Mang a făcut o vizită la fosta Garnizoană, împreună cu directorul tehnic al Consiliului Judeţean, Filip Cheşeli, şi cu şeful MŢC, Aurel Chiriac. "Am constatat că lucrările de care ar mai fi nevoie acolo, care din cauze care nu ţin de actuala conducere a Consiliului Judeţean s-au tergiversat, se pot realiza într-un an de zile. Sumele necesare pentru terminarea clădirii, mobilier şi mutare sunt mult mai mici decât orice altă variantă", a declarat vicepreşedintele CJ Bihor. În plus, susţine Mang, dacă MŢC rămâne în fosta Garnizoană, Oradea şi judeţul va avea parte de unul din cele mai frumoase muzee din România.

Potrivit şefului PSD, lucrările efectuate deja în clădire se ridică la suma de 16 milioane de euro. "Inclusiv tensiunea electrică este dusă în pardoseală la fiecare vitrină", a exemplificat Mang, adăugând şi că realizarea acestor lucrări într-o altă clădire ar însemna tergiversarea lor cu alţi ani, timp în care CJ va continua să plătească 250.000 de euro anual pentru chiria Palatului Baroc. Conform lui Mang, în perioada următoare CJ Bihor ar trebui să primească lista exactă a lucrărilor ce mai trebuie făcute în fosta Garnizoană.

În plus, Mang spune că fosta Garnizoană, în loc să devină Palat Administrativ al instituţiilor deconcentrate, cum a propus primarul Ilie Bolojan, ar putea fi un Palat al Culturii, care să găzduiască, pe lângă MŢC, şi revistele de cultură Varad şi Familia şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor.

"În concluzie, Muzeul rămâne acolo unde a fost construit, sălile sunt deja amenajate. Nu cred că cineva îşi poate permite să-şi bată joc de banul public şi după ce s-au cheltuit 16 milioane de euro să spună că nu mai facem muzeu acolo", a declarat Ioan Mang.

Pe bani împrumutaţi

Întrebat de jurnalişti din ce bani se vor finaliza lucrările la Garnizoană, Mang a spus că CJ va lua credit şi pentru aceste lucrări, după ce, luni, consilierii judeţeni au decis să ia un credit de 20 de milioane de euro pentru cofinanţarea unor proiecte. "Oricum luăm credite, vom lua şi cele 5 milioane de euro necesare ca să terminăm clădirea. Mai este nevoie de un milion pentru a termina lucrarea şi vreo 4 pentru mobilier", a precizat Mang.

Şeful PSD Bihor a declarat că Bolojan i-a spus că îi înţelege solicitarea şi că se va gândi, până vineri dimineaţă. Dacă proiectul va intra pe ordinea de zi a CL, consilierii PSD se vor abţine de la vot.

Întrebat de situaţia penibilă în care ar ajunge consilierii PSD, dacă Bolojan nu retrage proiectul, iar ei se abţin de la vot, după ce săptămâna trecută l-au aprobat, Mang susţine că votul nu a fost bine înţeles. "Consilierii PSD nu au votat pentru mutarea Muzeului Ţării Crişurilor, ci ca CL să pună la dispoziţia CJ 5.000 de metri pătraţi în Cetate pentru un muzeu", a încercat să fenteze Mang. Asta deşi, aşa cum figurează proiectul pe site-ul Primăriei Oradea, proiectul a vizat expres mutarea MŢC în Cetate.

Contactat de BIHOREANUL, primarul Ilie Bolojan nu a comentat declaraţiile făcute de Mang. Dacă proiectul va intra în dezbaterea CL şi va fi respins pentru a doua oară, el nu va mai putea fi supus dezbaterii în următoarele şase luni.