După ce marţi seară premierul Victor Ponta a prezentat cifrele pe care nu i le-a spus preşedintelui Traian Băsescu, despre efectele ori consecinţele reducerii CAS, liderul PSD Bihor, Ioan Mang, a repetat şi în teritoriu informaţiile.

Într-o conferinţă de presă susţinută miercuri la sediul PSD Bihor, Mang a spus că, în calitate de om de afaceri, care în 1991 a înfiinţat o companie de IT, s-a confruntat întotdeauna cu problema costurilor de muncă. "Orice reducere a CAS înseamnă un elan, vine în sprijinul întreprinderilor private. Profitul este cât este, dar costurile pe muncă sunt fixe şi în fiecare lună trebuie să le plăteşti", a declarat Mang. Liderul PSD a şi exemplificat: pentru un euro plătit angajatului, angajatorul are costuri de 1,8 euro.

"Toţi oamenii de afaceri, români şi străini din România, îşi doresc scăderea CAS. Domnul Traian Băsescu spunea că economia se va duce, că vor scădea încasările la buget. Nu. Întotdeauna când s-au scăzut costurile, încasările la buget au crescut, pentru că scăderea taxelor înseamnă de fapt un elan dat firmelor private", a spus Mang.

Potrivit liderului PSD, reducerea CAS de la 1 octombrie va aduce beneficii pentru bugetul de stat: încasarea a 1,3 miliarde de lei prin crearea noilor locuri de muncă, a 1,24 mld lei din TVA-ul rezultat în urma cheltuielilor făcute de firme cu banii rămaşi după reducerea CAS, a 4 mld lei din restanţele firmelor intrate în insolvenţă ori a 1,9 mld lei prin scăderea evaziunii cu 10%.

Săptămâna trecută, preşedintele Traian Băsescu a făcut publice înregistrările discuţiei cu premierul Victor Ponta şi ministrul Finanţelor Ioana Petrescu pe tema reducerii CAS, arătând astfel că cei doi lideri ai Executivului nu au prezentat argumente privind această măsură.