Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ioan Mang, se făleşte cu asfaltările de pe drumurile din judeţ.

Într-o conferinţă de presă susţinută vineri la sediul PSD Bihor (unde a fost nevoit să se "refugieze" pentru că sala de conferinţe a Consiliului este ocupată de colindători), Mang a arătat că în acest an s-a turnat covor asfaltic pe 142 kilometri de drumuri judeţene. "Cam cât au făcut cei dinaintea noastră în 8 ani, din 2008 până în 2016", a precizat Mang.

Calitate îndoielnică

Şeful PSD a recunoscut că nu toate lucrările au mers strună şi că, aşa cum BIHOREANUL a semnalat, unele şosele s-au spart sau crăpat la scurt timp după finalizarea lucrărilor, dar a încercat să minimalizeze problema.

"Am constatat în câteva locuri, dar nu pe distanţe lungi, că au apărut unele probleme, unele au fost deja reparate. Vor fi toate reparate. În total, puse cap la cap, nu se adună jumătate de kilometru unde să fi fost nevoie de reparaţii. S-au luat măsuri, s-a decopertat acolo a fost cazul", a declarat Mang.

Vicele CJ Bihor s-a referit concret şi la DJ 191 B, între Budoi şi Vărzari, despre care BIHOREANUL i-a semnalat că e distrus la doar 4 luni de la asfaltare. "Am verificat, s-au şi luat măsuri. Din păcate, s-a lăsat drumul, sunt lucruri pe care nu le putem preveni. Era un traseu mai greu, peste dealuri către Derna, unde pământul curge. S-au făcut lucrări de corectare", a spus Mang.

Vicepreşedintele a subliniat că toate lucrările făcute au o garanţie de 5 ani, aşa că dacă vor mai apărea probleme, firmele care le-au făcut le vor repara pe cheltuiala lor.

Drum bun!

Valoarea totală a lucrărilor făcute de CJ Bihor este de 33,4 milioane lei, adică circa 230.000 lei pe kilometru de covor asfaltic.

Din cei 142 km de drumuri, 37,6 km s-au turnat în zona Marghita, 36,3 km în zona Tinca, 30 km în zona Oradea, 20,8 km în preajma Beiuşului, iar 17,3 pe drumurile judeţene din jurul Aleşdului.

Graţie acestui program, a arătat Mang, şoferii pot merge fără probleme din Tileagd până la Bucea pe drumuri judeţene, ocolind DN 1. La fel, a spus vicele CJ Bihor, este într-o stare bună drumul dintre Beiuş şi Roşia, dar şi drumul judeţean 797, care trece prin Sântandrei, Toboliu, Sânicolau Român şi Roit.

Mang a spus că, până în vara anului viitor, CJ Bihor va comanda turnarea de covor asfaltic pe încă circa 60 km. "Până în iunie 2020, toate drumurile judeţene, în afară de cele care sunt pe lucrări de investiţii, vor fi foarte bune pentru trafic", a spus Mang. Lucrările de investiţii la care se referă sunt reabilitările complete ale şoselelor, nu doar aşternerea de covor asfaltic.

Şeful PSD Bihor a mai precizat că, pe lângă aceste lucrări, în Bihor se mai fac investiţii pe şosele în valoare de 266 milioane lei, prin PNDL, fonduri europene sau fonduri proprii ale primăriilor. În categoria proiectelor pe fonduri europene, Mang a menţionat Drumul Apusenilor, unde chiar vineri CJ Bihor a plătit primele facturi, pentru proiectare.

În total, Bihorul are o reţea de drumuri judeţene întinsă pe aproape 900 km.