Într-o perioadă plină de proteste împotriva exploatărilor cu cianuri la Roşia Montană, primarul din această localitate a anunţat că nu mai puţin de 50 de primari din Alba, Bihor şi Hunedoara cer parlamentarilor să aprobe, în cel mai scurt timp, proiectul de lege referitor la exploatarea minieră.

Vrem locuri de muncă!

"Cuvintele noastre trebuie auzite peste tot. Cred că astăzi este cel mai bun moment ca să le arătăm că suntem oameni muncitori, oameni modeşti, oameni care nu vrem pomeni, nu vrem ajutoare sociale, vrem un loc de muncă. Vrem să muncim, nu să cerşim", a declarat, duminică, la Ziua Minerului, primarul comunei Roşia Montană, Eugen Furdui.

Acesta a susţinut că vorbeşte "în numele a 50 de primari din Munţii Apuseni, care ar reprezenta peste 100.000 de locuitori", potrivit Agerpres. "Toţi suntem nebuni că vrem minerit? Nu suntem nebuni. Vrem locuri de muncă, nu vrem altceva", a spus Furdui, specificând că a adresat Parlamentului un aşa numit "Apel al comunităţilor din Munţii Apuseni" în care se arată că prin închiderea minelor localităţile pe care le reprezintă au intrat în declin şi că mii de oameni sunt în şomaj.

Susţinători din Bihor

Contactat de BIHOREANUL, primarul PDL Eugen Furdui (foto) a spus că s-a referit mai mult la primari din Alba şi Hunedoara, mai puţin la Bihor. Cât despre numele care ar apărea ca semnatari ai aşa-numitului apel, acesta a declarat, culmea, că... nu l-a semnat nimeni.

"Nu a semnat nimeni documentul. A fost un apel pe care l-am înmânat unui parlamentar ca să-l ducă în Parlament. M-am referit la faptul că noi avem un aşa numit grup de suport al Roşiei Montane, din care fac parte şi aceşti primari", a spus edilul, specificând, într-un final, că, în ce priveşte Bihorul, ar fi vorba despre primarii din Popeşti şi Borod.

Cum s-ar fi exprimat edilii bihoreni pentru susţinere? Participând, cică, la o sărbătoare locală, la Ziua Minerului, acum "un an sau doi". "Îmi aduc aminte bine că, la Ziua Minerului, atunci, au fost toţi primarii cu tricolorurile puse, şi au zis că vor susţine, dacă vor începe, exploatările de la Roşia Montană. Bineînţeles, cu condiţia că se vor desfăşura conform legilor în vigoare", este motivaţia penibilă a edilului din Alba.

Nici nu-l cunosc

Solicitaţi să-şi spună punctul de vedere, edilii indicaţi habar nu aveau de poveste. "Nu-l cunosc pe primarul din Roşia, nu-i ştiu nici numele. De proiect nici nu s-a pus problema niciodată să-l sprijin şi nici nu am nicio legătură cu el", a declarat Dorin Curtean, actualul primar din Popeşti. Ce-i drept, în locul său, la Ziua Minerului ar fi putut fi predecesorul său în funcţie, Curtean fiind doar la primul mandat. "Dar eu nu ştiu ca cineva de la noi să se pronunţe în favoarea acestui proiect", a spus el.

La fel zice şi primarul din Borod, aflat la al treilea mandat. "Da, am trimis o formaţie de dansuri populare la Ziua Minerului, acum 2 ani, dar eu personal nu am fost. Cât despre proiect, nu ştiu în ce constă proiectul de acuma, nu mă pronunţ", a spus Sorin Petru Sarca.

Primarului Furdui nu i se pare, însă, nici exagerat şi nici nelalocul lui că s-a folosit de prezenţa unor omologi la simple evenimente culturale ca să spună că aceştia susţin proiectul minier, ca şi cum nu ar şti care e diferenţa între discursurile populiste rostite la un eveniment sătesc, şi fapte!

"Noi am făcut tot ce am putut. Eu nu am afirmat niciodată că aceşti oameni au fost trup şi suflet pentru Roşia Montană. Am spus că sunt oameni care îşi doresc exploatările miniere, care ştiu că activitatea minieră a fost activitatea de bază în zonă, că deţinem cele mai mari resurse", a dat-o la întors Furdui. Ca un veritabil politician al zilelor noastre...