În lipsa noilor manuale digitale promise de Ministerul Educaţiei, elevii din clasele I-a şi a II-a vor trebui să continue să înveţe după manualele vechi.

Odată cu protestele părinţilor vizavi de lipsa obiectelor de studiu şi cu gafa ministrului Remus Pricopie care a confundat lupoaica din mitologia romană cu vulpea, au apărut în atenţia publică unele extrase dintr-un manual auxiliar, scrie B1tv.ro.

Deşi pretinde să "înveţe temeinic scrisul şi cititul", manualul "Să dezlegăm tainele abecedarului", apărut la editura Carminis (autor Carmen Iordăchescu), include unele exerciţii nepotrivite pentru elevii din clasele primare.

În timp ce un exerciţiu anunţă că "Maria ia o lamă nouă" şi sfârşeşte cu o "rană mare", un altul îi îndeamnă pe elevi să rostească: "Baba bătu bietul băiat bolnav". De altfel există şi alte exemple bizare, în care koala este descris drept un animal cu "pungă" sau şoimul este "o fiinţă".

"Maria ia o lamă nouă.
-Maria, aruncă lama!
-Nu, Ileana, e lama mea!
Acum Maria are o rana mare."

"Este vorba despre un auxiliar, scos de o anumită editură. Auxiliarele nu trebuie aprobate de Minister şi nici nu trebuie selectate de cineva anume. Ele se găsesc pe piaţa liberă. Într-adevăr, auxiliarul despre care vorbim are apostila Ministerului Educaţiei. Pe copertă, scrie că a fost aprobat de Ministerul Educaţiei. Este un lucru regretabil. Cum se ajunge la aşa ceva? Există edituri unde oamenii care lucrează acolo nu au calificare. Această carte a apărut fără un redactor de specialitare. Este regretabil ce s-a întâmplat. Nu vreau să comentez mai mult", a spus Mihai Penescu, preşedintele Uniunii Editorilor din România.