Un adevărat maraton muzical a avut loc, sâmbătă, în pasajul Vulturul Negru, unde zeci de copii și adolescenți bihoreni talentați au cântat pentru cei curioși.

Recitalurile s-au ținut în cadrul Maratonului artelor, un eveniment organizat de asociația Kiwanis Art Oradea, care recompensează elevii cu înclinații artistice.

„Ne-am propus să organizăm acest maraton și dorim să facem din el un eveniment anual pentru că încercăm să le arătăm copiilor pasionați de muzică, dar care nu ajung pe podium la concursuri, că sunt apreciați, să le oferim ocazia să se manifeste în fața publicului, și să-i încurajăm și pe alții să le urmeze drumul. Aceasta este misiunea Kiwanis Art Oradea de la înființare, din 2010”, a declarat Iuliana Păcurar, membru fondator al asociației.

Artiștii care au performant în centrul pasajului, 27 la număr, sunt elevi la diverse școli din Oradea, și au fost aplaudați intens de zecile de oameni adunați în jurul lor, îndeosebi părinți și rude ale micuților.

Cei mai buni dintre ei au fost și premiați, Kiwanis Art oferind patru premii de performanță, fiecare de câte 100 de euro. Interesant este și că premiile în bani pe care le-au primit câștigătorii maratonului au fost oferite de artiști orădeni care acum performează în străinătate.

„Banii i-am obținut de la foști elevi ai Liceului de Arte Oradea și foști premianți ai Kiwanis Art, care acum lucrează în străinătate și ne susțin în ceea ce facem”, a mai spus Păcurar. Doi dintre ei și-au dat acordul pentru a le fi dezvăluite numele, fiind vorba de Flavius Filip și Sorin Pușcău, în timp ce al treilea mecena, un artist orădean care performează în Franța, a preferat să rămână anonim.

De asemenea, Kiwanis Art Oradea a mai premiat și elevii bihoreni care au urcat pe podium în acest an, la olimpiadele naționale de arte.

Pe lângă concertele de pian, chitară, harpă ori vocale, Maratonul artelor a mai cuprins premierea celor mai bune lucrări literare și plastice dintr-un concurs care s-a desfășurat în școlile din Bihor, „Quo vadis Terra?”. În plus, câteva adolescente din Ucraina, care acum locuiesc în Oradea, s-au alăturat evenimentului și au expus lucrări plastice pe care le-au realizat (foto jos), sperând că vor găsi și doritori să le cumpere.

Evenimentul, susținut și de ONG-urile Banca pentru Alimente Oradea și Fundația Șinca, s-a încheiat cu un concert al studenților de la Universitatea Partium și de la Facultatea de Muzică a Universității din Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!