Ministrul Finanţelor, bihoreanul Marcel Boloş, susține că în bugetul de stat pe 2024 sunt cuprinse şi cheltuielile cu majorarea pensiilor, a salariilor profesorilor, dar și investiţiile, mai ales cele prin programul Anghel Saligny. Potrivit acestuia, vor fi zero creşteri de taxe şi impozite.

Declarațiile au fost făcute după ce ministrul ar fi discutat luni cifrele într-o ședință a grupului parlamentar al PNL.

„Prima componentă de buget este cea cu referire la cheltuielile cu pensiile, atât pe componenta de ajustare a acestora cu inflaţia de la 1 ianuarie, cât şi recalcularea de la data de 1 septembrie pentru cuprinderea acestor sume în buget, lucru pe care l-am menţionat în cadrul şedinţei pentru a avea siguranţa sursei de finanţare pentru aceste tipuri de cheltuieli. Deci, banii pentru ceea ce înseamnă atât ajustarea, cât şi recalcularea pensiilor au fost cuprinşi în proiectul de buget pentru anul 2024. Apoi, al doilea lucru este cel cu privire la drepturile profesorilor şi la ceea ce înseamnă cheltuielile suplimentare ale bugetului de stat, urmând ca să se convină asupra mecanismului de ajustare şi de indexare sau majorare a salariilor profesorilor în zilele următoare şi să avem, din acest punct de vedere, o decizie finală. Aici discutăm de impactul bugetar suplimentar pe care l-au generat şi îl generează revendicările profesorilor pentru majorările salariale", a afirmat Marcel Boloş, potrivit HotNews.ro.

Boloş a mai spus că în bugetul pe 2024 vor fi cuprinse şi investiţiile, mai ales pentru programul Anghel Saligny și a reiterat că PNL este un apărător al pilonului 2 de pensii.

Tototdată, ministrul a susținut că anul 2024 „va fi anul cu zero creşteri de impozite şi taxe”.

În privinţa surselor de finanţare, Boloș a precizat că va intra în vigoare Legea 296 cu măsurile fiscal-bugetare şi la nivelul Ministerului de Finanţe se derulează, în prezent, un amplu proces de implementare a măsurilor de digitalizare, respectiv modulele de fraudă.

Potrivit lui Boloş, vor fi implementate proiectele de digitalizare pentru factura electronică, începând cu data de 1 ianuarie 2024, pentru casele de marcat fiscale, căreia îi va fi implementat modulul de fraudă, după cum mai arată HotNews.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!