După negocierile pentru formarea noului guvern al României, atât PSD, cât și PNL și-au prezentat marți seara listele cu miniștri. Astfel, liberalii îl propun pe bihoreanul Marcel Boloș pentru mandatul de ministru al Finanțelor, acesta făcând rocada cu pesedistul Adrian Câciu, care va prelua vechiul portofoliu al lui Boloș, cel al Investițiilor și Proiectelor Europene.

UDMR iese de la guvernare după ce negocierile cu PSD și PNL au eșuat, astfel că celălalt ministru bihorean, Cseke Attila, își pierde locul în guvern. 

Președinții PSD, PNL și UDMR au ieșit marți seara separat în fața presei și au făcut declarații privitoare la viitorul guvern al României.

Primul a fost liderul UDMR, Kelemen Hunor, care a spus că partidul său a dat dovadă de transparență și „flexibilitate” și a acceptat o serie de variante în privința mandatelor pe care le-ar putea obține, dar oferta finală a fost inacceptabilă. El a dat de înțeles că liberalii au fost cei care au împins UDMR afară din guvern, în timp ce liderul PSD, Marcel Ciolacu, ar fi vrut să continue cu o guvernare tripartită. 

El a spus că pentru UDMR a fost greu să renunțe la ministerul Dezvoltării, unde Cseke Attila a avut o activitate profesionistă și cu rezultate, dar ar fi acceptat până la urmă și această variantă.

„Nu putem să mergem mai departe fără Dezvoltare. Am mai făcut un pas, am arătat flexibilitate. Schimbăm oferta și spunem că mergem cu Mediul și alegem un alt minister pe lângă Mediu. Astăzi am făcut oferta să preluăm Ministerul Mediului și să preluăm Ministerul Energiei. Nu s-a putut nici această variantă. PNL are atât Ministerul Dezvoltării, cât și Mediul. Nu poate renunța la niciunul dintre ministere. Marcel Ciolacu a oferit PNL trei ministere pentru a păstra UDMR la guvernare”, a detaliat Kelemen, citat de Digi24.ro. 

Președintele UDMR a spus că lucrurile au „scăpat într-o prăpastie”. „Până nu sunt trimise listele și programul de guvernare în Parlament nu se poate zice că s-a închis această etapă. Până mâine dimineață se poate schimba, dar prea multe șanse nu sunt”, a declarat Kelemen Hunor. 

Ulterior, a ieșit în public Marcel Ciolacu, noul premier desemnat, el vorbind despre programul politic al PSD și precizând la rându-i că UDMR nu a rămas în ecuația guvernării: „Cu regret o spun, în acest moment UDMR și colegii mei, domnul Tanczos Barna, Cseke Attila, nu sunt în această coaliție”. Și el a spus că „seara nu s-a terminat încă”, lăsând loc unor posibile modificări care ar putea prespune includerea UDMR în guvernare. 

Pe de altă parte, fostul premier Nicolae Ciucă a spus că în întâlnirea Biroului Politic Național au fost aprobate marți seara nominalizările PNL pentru fiecare dintre mandatele de ministru pe care le va avea partidul în partea a doua a „rotativei”. 

Ciucă a spus că PNL a oferit Ministerul Energiei reprezentanților UDMR, dar aceștia nu au „acceptat negocierile și ofertele, ca atare formula de guvernare este PNL-PSD, cu acord parlamentar cu minoritățile”. 


Lista completă a miniștrilor propuși de PSD și PNL pentru noul guvern: 

Miniștrii PNL:

Cătălin Predoiu – vicepremier şi ministrul Afacerilor Interne (se mută de la Justiţie);

Luminiţa Odobescu – ministrul Afacerilor Externe (pleacă Bogdan Aurescu);

Ligia Deca – ministrul Educaţiei (rămâne pe loc, în ciuda grevei de 3 săptămâni);

Alina Gorghiu – ministrul Justiţiei;

Adrian Veştea – ministrul Dezvoltării (portofoliu luat de la UDMR);

Mircea Fechet – ministrul Mediului (portofoliu luat de la UDMR);

Marcel Boloş – ministrul Finanţelor (mutat de la Fonduri Europene);

Raluca Turcan – ministrul Culturii;

Sebastian Burduja – ministrul Energiei (mutat de la Digitalizare).

Miniştrii PSD: 

Sorin Grindeanu - ministrul Transporturilor (rămâne pe post)

Gabriela Firea - ministrul Familiei (rămâne pe post, deşi se zvonea că ministerul se va desfiinţa),

Angel Tîlvăr - ministrul Apărării (rămâne pe post),

Marius Budăi - ministrul Muncii (rămâne pe post)

Alexandru Rafila - ministrul Sănătăţii (rămâne pe post).

Adrian Câciu - ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (mutat de la Finanţe)

Florin Barbu - ministrul Agriculturii (în locul amuzantului Petre Daea)

Radu Oprea - ministrul Economiei şi Turismului (fostul purtător de cuvânt va conduce un minister format din două, comasate)

Bogdan Ivan - ministrul Cercetării, Digitalizării şi Inovării

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!