Marcel Ciolacu a fost ales, sâmbătă, în funcţia de preşedinte al Partidului Social Democrat la finalul unui congres ţinut online. Ciolacu, care până acum a condus PSD din postura de interimar, a primit 1310 de voturi, în tmp ce Eugen Teodorovici a obţinut doar 91 de voturi, alte 49 de voturi fiind nule.

"Avem oameni extraordinari! Bine pregătiți! Profesioniști care și-au demonstrat competența fiecare în domeniul său! Dar care nu au fost lăsați să vină în față! PSD s-a bazat de-a lungul timpului pe tătuci. Și în mod evident acest lucru nu a făcut bine partidului și nici României. Vremea tătucilor a apus", a spus Marcel Ciolacu în discursul său din debutul congresului. 

De asemenea, Marcel Ciolacu și-a început discursul delimitându-se vehement de Liviu Dragnea și încercările acestuia de a acapara Justiția. Ciolacu a spus că, deși riscă să piardă voturile unor lideri PSD, își asumă ruperea de trecutul în care "unii au crezut că pot folosi PSD ca o cheie la porțile Justiției".

După ce a obţinut mandatul de preşedinte, s-a declarat "onorat, dar şi foarte obligat". "Vreau să avem o cu totul altă abordare în interiorul partidului, mai mult în exteriorul partidului, faţă de români, să fim mai responsabili, să credem în noi, să ne sprijinim unii pe alţii şi să nu mai semănăm neîncredere între noi, colegii", a spus noul preşedinte al PSD. 

Noii intraţi în conducerea PSD sunt Sorin Grindeanu din postura de prim-vicepreşedinte şi Vasile Dîncu -preşedinte al Consiliului Naţional al PSD. De precizat este că Teodorovici, deşi a candidat împotriva lui Ciolacu, a fost absent de la eveniment. El făcuse o plângere în instanță prin care solicita amânarea congresului din 22 august. Cu o zi înaintea congresului, Tribunalul București i-a respins cererea.

Echipa lui Ciolacu este formată din: Sorin Grindeanu - prim-vicepreşedinte, Gabriela Firea - prim-vicepreşedinte, Vasile Dîncu - președinte al Consiliului Național. Vicepreşedinţi pe domenii sunt: Lia Olguţa Vasilescu - social, Gabriel Zetea - infrastructură, Doina Fedorovici - administraţie, Mihai Tudose - economie. Vicepreşedinţi regionali sunt: Claudiu Manda, Titus Corlăţean, Daniel Băluţă, Ionut Pucheanu, Radu Moldovan, Laurenţiu Nistor, Vasile Gliga şi Dragoş Benea.