Prorectorul Marcela Prada a demisionat de la conducerea Universităţii din Oradea, preferând să rămână senator al instituţiei. Anunţul a fost făcut miercuri, de rectorul Constantin Bungău, într-o conferinţă de presă. "Şi-a înaintat ieri (n.r. marţi) demisia din funcţia de prorector al Universităţii", a declarat Bungău.

Votată membru în Senatul universitar, Prada a declarat BIHOREANULUI, săptămâna trecută, că nu se consideră incompatibilă, prezentând ca argument Ordinul Ministrului Educaţiei 3.751 din 2015.

La articolul 17, Ordinul arată că "persoanele care ocupă una dintre funcţiile de conducere de prorector, decan, prodecan, director de departament pot fi membre în Senatul universităţii, cu condiţia să fie alese în această calitate".

Această prevedere nu apare însă în Carta Universităţii din Oradea, care a păstrat incompatibilitatea între senatorii instituţiei şi deţinătorii funcţiilor executive. Marcela Prada a precizat că dacă totuşi Senatul Universităţii o va înştiinţa în scris că este incompatibilă, se va suspenda din funcţia de prorector.

Până la urmă, însă, suspendarea s-a transformat în demisie. "Comisia de validare a mandatelor din Senat a transmis printr-o adresă că rămâne incompatibilă chiar dacă s-a suspendat, aşa că a demisionat din funcţie", a explicat rectorul.

"Raportul Comisiei de validare a mandatelor a fost difuzat electronic membrilor Senatului, iar din document reiese că, în sensul Cartei universitare, sunt incompatibilă. Am luat decizia să demisionez din funcţia de prorector, ca să nu apară probleme", a declarat Marcela Prada pentru BIHOREANUL.

Răspunzătoare, în calitate de prorector, de patrimoniul Universităţii, Prada nu va fi înlocuită cu un alt prorector, dat fiind că mandatul actualei conduceri executive expiră pe 4 mai. "Am preluat eu sarcinile", a precizat Bungău.