Vaccinul anti-Covid-19 produs de Pfizer și BioNTech a fost aprobat, miercuri, de Guvernul Marii Britanii. Presa națională scrie că aceasta este prima țară din lume care a aprobat folosirea vaccinului.
Organismul britanic de reglementare a medicamentelor a decis că vaccinul produs în SUA este unul sigur. ”Guvernul a acceptat astăzi recomandarea Agenției de Reglementare pentru Medicamente și Produse Medicale (MHRA) de aprobare a utilizării vaccinului Pfizer / BioNTech pentru Covid-19”, a anunțat executivul britanic, scrie BBC.
Guvernul a mai anunțat și că vaccinarea va putea începe chiar de săptămâna viitoare. Autoritățile britanice au comandat deja 40 de milioane de doze, suficiente pentru 20 de milioane de oameni, vaccinul fiind administrat în două tranșe, la diferență de 21 de zile. Alte circa 10 milioane de doze ar urma să fie disponibile curând, notează G4media.ro.
Experţii britanici au întocmit o listă cu grupurile prioritare, cum ar fi persoanele internate în centre de îngrijire şi angajaţii acestora, persoanele cu vârste de peste 80 de ani şi lucrătorii sanitari şi asistenţii sociali. Ei vor primi prima tranşă de vaccin undeva înainte de Crăciun.
Imunizarea tuturor persoanelor cu vârste de peste 50 de ani şi a celor mai tinere care suferă de diverse afecţiuni ar putea fi făcută în 2021, odată cu suplimentarea dozelor.
Compania Pfizer a transmis că acesta e un moment istoric în lupta împotriva Covid-19 şi că este pregătită să livreze vaccinul în regim de urgenţă şi altor ţări, în funcţie de aprobările primite.
G4media.ro mai scrie că în curând ar putea fi aprobate şi alte vaccinuri dezvoltate de companii ca Moderna şi AstraZeneca/Oxford. Cel dezvoltat de Moderna foloseşte aceeaşi abordare ca a vaccinului Pfizer şi oferă protecţie similară. Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford foloseşte un virus inofensiv, modificat să arate similar celui care cauzează Covid-19.
Rusia dezvoltă un altul, Sputnik, iar armata chineză a aprobat un vaccin dezvoltat de CanSino Biologics. Ambele funcţionează similar celui dezvoltat de Oxford.