Marea Britanie va ieşi oficial din Uniunea Europeană pe 31 ianuarie, la miezul nopţii, după ce miercuri Parlamentul European a aprobat, într-o atmosferă încărcată de tensiune şi emoţie, acordul de retragere, cu 621 de voturi "pentru" şi 48 "împotrivă".

Unul dintre momentele emoţionante a fost acela în care eurodeputaţii pro-UE ai Marii Britanii au cântat ţinându-se de mâini "Auld Lang Syne", o piesă tradiţională scoţioană interpretată de regulă la final de an, în semn de "la revedere" şi dedicată vechilor prieteni. 

Marea Britanie a ieşit din UE după 47 de ani de apartenenţă la piaţa comună. Este prima ţară care părăseşte blocul comunitar, notează G4Media.ro, într-o corespondenţă de la Bruxelles. 

Liderul partidului Brexit, Nigel Farage, a oferit un ultim spectacol în plenul Parlamentului European. "Sunteţi buni la a-i determina pe oameni să voteze din nou", a spus Farage cu referire la votul Constituţiei Europene, "dar britanicii sunt prea mari pentru a fi obligati să voteze de la spate", a strigat Farage în aplauzele europarlamentarilor britanici pro-brexit.

"Nu avem nevoie de Comisia Europeană, nu avem nevoie de CJUE. Vă promit că noi iubim Europa, dar urâm Uniunea Europeană. Eu cred că aici începe sfârşitul acestui proiect, este greşit. Este antidemocratic. Cei care sunt aici nu pot fi traşi la răspundere de către electorat", a mai spus Farage, spre indignarea multor europarlamentari.

Nigel Farage s-a declarat fericit că britanicilor nu le va mai spune nimeni cât să pescuiască, că "scapă pe Guy Verhofstadt" şi că "nimeni nu-i va mai vorbi de sus". Liderul partidului Brexit şi-a instalat ostentativ steagul Marii Britanii pe pupitru.

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, le-a transmis britanicilor că se pot baza pe prietenia UE, dar a avertizat că "nu vom expune companiile europene unei concurenţe neloiale". "Niciun parteneriat nou nu va puta evita respectarea standardelor europene", a avertizat von der Leyen.

Şefa comisiei şi-a încheiat discursul în ton cu atmosfera emoţionanţă cu un citat dintr-un poetă britanică: "Doar în agonia despărţirii, vedem cât de adâncă e dragostea. Vă vom iubi întotdeauna. Trăiască Europa!"

Guy Verhofstadt, coordonatorul Brexit al Parlamentului European, a declarat că este "trist" faptul că Marea Britanie, "o ţară care ne-a eliberat de două ori, care de două ori s-a sacrificat pentru Europa", se retrage din UE. "Aşadar, acest vot nu este un adio, ci doar un "la revedere"", a spus Verhofstadt, în cadrul discursului susţinut în sesiunea plenară.

Potrivit Mediafax.ro, Uniunea Europeană va trebui să ratifice Acordul Brexit printr-o decizie cu majoritate calificată a Consiliului Uniunii Europene. 
Marea Britanie, membră a comunităţii europene din ianuarie 1973, se va retrage oficial din Uniunea Europeană pe 31 ianuarie 2020.

Va urma o perioadă de tranziţie, până pe 31 decembrie 2020, în care Marea Britanie va continua să aplice reglementările europene. Irlanda de Nord va continua să aibă statut special şi după perioada de tranziţie, rămânând în uniunea vamală UE până când va fi stabilit un alt statut, prin negocierile referitoare la relaţiile post-Brexit. 

Premierul britanic, Boris Johnson, speră să obţină până la sfârşitul acestui an un acord comercial care să reglementeze relaţiile Marii Britanii cu Uniunea Europeană după Brexit. 

Un reprezentant al Comisiei Europene a semnalat că Uniunea Europeană probabil nu va avea timp să finalizeze până la sfârşitul anului negocierile cu Marea Britanie privind relaţiile post-Brexit. Eric Mamer, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, a declarat că negocierile vor putea începe abia în martie, astfel că nu se pot finaliza până la expirarea perioadei de tranziţie post-Brexit, valabilă până pe 31 decembrie 2020.